mobadv

Οι υπερτιμημένες ασκήσεις...Αν θες σώμα από ατσάλι τσέκαρε μια εναλλακτική άποψη !

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Κάνοντας μια βόλτα στο τοπικό σας γυμναστήριο, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν κάποιες πολύ δημοφιλείς ασκήσεις στους περισσότερους θαμμώνες. Οι περισσότερες από αυτές είναι φυσιολογικό να λαμβάνουν «τη μερίδα του λέοντος», καθώς συνδυάζουν ουσία, δύναμη και βελτίωση της εικόνας μας σε σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν όμως κάποιες ασκήσεις οι οποίες είτε ανήκουν στη σφαίρα του υπερεκτιμημένου και δεν χρειάζεται να τους δώσετε μεγαλύτερη σημασία απ’ότι τους αξίζει είτε αποτελούν απλά χάσιμο χρόνου.

 

Ας δούμε μερικές από αυτές:

1) Μηχανήματα για τα πόδια (πρέσσα, προσαγωγοί, γλουτοί)

Έχουμε αναλύσει το γεγονός ότι πολύς κόσμος αγνοεί τη προπόνηση των ποδιών για διάφορους λόγους. Το θέμα όμως επεκτείνεται στο ότι πολλές ασκήσεις ποδιών στα μηχανήματα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά ή εγκυμονούν ακόμα και κινδύνους σε περίπτωση που το παρακάνουμε λιγάκι. Ιδίως οι πιο «γυναικείες» ασκήσεις του γυμναστηρίου (προσαγωγοί και γλουτοί) έχουν μειωμένη απόδοση γιατί δεν γυμνάζουν σωστά όλους τους μυς του ποδιού (π.χ. μηχάνημα γλουτών), ενώ τα μηχανήματα προσαγωγών, πέρα από το σέξι του πράγματος και το οφαλμόλουτρο του «ανοίγω-κλείνω» από τους παρευρισκόμενους, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν ωφελούν πρακτικά πουθενά.

ασκήσεις στο γυμναστήριο, τι ασκησεις να κανω στο γυμναστήριο, ποιες ασκησεις να μην κανω στο γυμναστήριο, γυμναστήριο ασκησεις, personal trainer γυμναστήριο, ποιες ασκησεις να κανω στο γυμναστήριο, αεροβια ασκηση γυμναστήριο, πως να χασω λιπος γυμναστήριο

Η καλύτερη λύση για γερά, γυμνασμένα πόδια και εντυπωσιακούς γλουτούς είναι, με διαφορά, τα squat. Όσον αφορά τη πρέσσα, η οποία θεωρητικά δημιουργήθηκε για αντικαταστήσει τα squat, το μόνο που κατορθώνουν είναι να ταλαιπωρούν τα πόδια και τη μέση, χωρίς να προσφέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα.Άρα το συμπέρασμα ποιο είναι; Σωστά μαντέψατε: squat! Σε συνδυασμό με τις προβολές φυσικά...

 

2) Κάμψεις δικεφάλων

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, οι κάμψεις δικεφάλων, οι οποίες είναι από τις πιο συχνές ασκήσεις που συναντά κανείς, είναι υπερτιμημένες! Όχι βέβαια ότι δεν ωφελούν και πρέπει να τις αγνοήσετε, αλλά αν κάποια στιγμή διαπιστώσετε ότι οι δικέφαλοί σας αποδίδουν καλύτερα, θα οφείλεται περισσότερο στις έλξεις πάνω στο μονόζυγο (τι να πάει να πει: «δεν κάνω μονόζυγο;») ή σε κάποια άλλη άσκηση πλάτης που ασκεί εξίσου ισχυρή πίεση στους δικεφάλους, όπως η κωπηλατική, παρά στη συνεχή προπόνησή τους με αλτήρες. Οι κάμψεις δικεφάλων δεν είναι καθόλου κακό να υπάρχουν στο πρόγραμμά σας, αλλά οι μυς των δικεφάλων σας δεν πρόκειται να διαδηλώσουν κιόλας, παραπονούμενοι που δεν τους... κάμψατε!

ασκήσεις στο γυμναστήριο

3) Πιέσεις στήθους σε μηχάνημα

Οι πιέσεις στήθους με τη βοήθεια ενός μηχανήματος είναι μια καλή αρχή για έναν αρχάριο ασκούμενο, δεν χωρεί αμφιβολία πάνω σε αυτό. Ομως το διάστημα που θα πρέπει να τις ξεφορτωθείτε θα πρέπει να είναι πολύ μικρό, είτε το μηχάνημα ονομάζεται smith είτε πρόκειται για κάποιο άλλο εξειδικευμένο στις πιέσεις. Το εύρος της κίνησης αυτής σε σχετικό μηχάνημα είναι πολύ περιορισμένο, ενώ οι ώμοι σας δεν «μαθαίνουν» να σταθεροποιούνται, δεν ενδυναμώνονται όσο θα έπρεπε, με συνέπεια όταν έρθει η στιγμή που θα τους γυμνάσετε (δεν είναι απαραίτητο να συμβεί την ίδια μέρα), να είναι ευκολότερο να τραυματιστείτε. Και τραυματισμός σε ώμο=αποχή από κάθε είδους άσκηση για το πάνω μέρους του κορμιού σας. Η λύση ακούει στο πάγκο με ελεύθερη μπάρα ή εναλλακτικά αλτήρες, με τη σωστή τεχνική φυσικά και την ανάλογη βοήθεια.

ασκήσεις στο γυμναστήριο, τι ασκησεις να κανω στο γυμναστήριο, ποιες ασκησεις να μην κανω στο γυμναστήριο, γυμναστήριο ασκησεις, personal trainer γυμναστήριο, ποιες ασκησεις να κανω στο γυμναστήριο, αεροβια ασκηση γυμναστήριο, πως να χασω λιπος γυμναστήριο

4) Pec Deck

Μια εξίσου συνηθισμένη άσκηση για αρχάριους, αλλά όπως και στις πιέσεις στήθους, έτσι και εδώ οι σταθεροποιητές των ώμων δεν γυμνάζονται σωστά, καθώς το εύρος της κίνησης είναι πολύ περιορισμένο σε σύγκριση με τις εκτάσεις με αλτήρες. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς ακόμα και όταν το σώμα σας έχει «οικειοποιηθεί» τις εκτάσεις με αλτήρες και δοκιμάσετε να τοποθετήσετε πολλά κιλά στο Pec Deck, τότε υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των ώμων. Αν επιμένετε τόσο πολύ να κάνετε ασκήσεις πάνω στο Pec Deck, τότε προτείνεται μόνο ως συμπληρωματική άσκηση των φυσιολογικών εκτάσεων και με μέτριο φορτίο κιλών.

ασκήσεις στο γυμναστήριο, τι ασκησεις να κανω στο γυμναστήριο, ποιες ασκησεις να μην κανω στο γυμναστήριο, γυμναστήριο ασκησεις, personal trainer γυμναστήριο, ποιες ασκησεις να κανω στο γυμναστήριο, αεροβια ασκηση γυμναστήριο, πως να χασω λιπος γυμναστήριο

5) Ελλειπτικό

Δε λέω, διασκεδαστική άσκηση και μπορείτε να την εφαρμόσετε διαλειμματικά με σχετικά ανεκτά αποτελέσματα, αλλά επ’ ουδενί δεν συγκρίνεται με το διάδρομο και το ποδήλατο εντός και εκτός γυμναστηρίου. Το πραγματικό κάψιμο θερμίδων θα το υποστείτε μόνο αν χύσετε πολύ ιδρώτα εκεί, ενώ αντίθετα μια αερόβια άσκηση πάνω στο ελλειπτικό ίσως χρειαστεί περισσότερα από 45 λεπτά για αρχίσει να γυμνάζεται σε κάποιο βαθμό.

 

Χάσιμο χρόνου έτσι δεν είναι;

Γιώργος Δεμπεγιώτης

http://www.galsnguys.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας αρχάριος στο γυμναστήριο
  • Οι καλύτερες ασκήσεις για την καρδιά μας
  • Τρεις μπάλες… τρεις δυνατές προπονήσεις στη παραλία!
  • Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλύνετε τα ρούχα της προπόνησης;
  • 5 ασκήσεις για κοιλιακούς με μπάλα που γίνονται παντού
  • Πώς θα εξαφανίσετε το «σωσίβιο» κάνοντας ποδήλατο!
loading...

GIF ISO FINAL 1