mobadv

Ωφελεί ή βλάπτει η μικρή αποχή από την εντατική άσκηση ;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν γυμνάζεστε εντατικά εδώ και χρόνια και νιώθετε την ανάγκη να κάνετε ένα «διάλειμμα», δείτε, πως θα αντιδράσει ο καλογυμνασμένος οργανισμός σας στην… αδράνεια!

Σίγουρα δεν αποτελείτε τον λεγόμενο «μέσο όρο» , που προτιμά τον καναπέ από το τρέξιμο ή την πίτσα από τα μήλα. Η περίπτωσή σας, είναι εντελώς διαφορετική. Γυμνάζεστε τακτικά-ίσως και πιο τακτικά από ότι θα έπρεπε- και μετά από χρόνια, νιώσατε ξαφνικά την έντονη επιθυμία να… κάνετε ένα διάλειμμα! Μα, πόσο κακό μπορεί να σας κάνει αυτό;

 

Επιβεβλημένη η ανάπαυλα από τη γυμναστική

 

Η απάντηση, έρχεται μέσα από τους έγκυρους «The London Times». Η εφημερίδα, καθησυχάζει τους… μανιακούς με τη γυμναστική αναγνώστες της και αναφέρει, πως μια μικρή ανάπαυλα από την άσκηση, θεωρείται όχι απλά απαγορευτική αλλά αντιθέτως, επιβεβλημένη!

 

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Μπεντφορντσάιρ, οι αθλητές, θα πρέπει να επιβάλλουν στον εαυτό τους έστω και αναγκαστικά την ανάπαυλα της μίας ημέρας, χωρίς να φοβούνται, πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστροφικό για την έως τώρα σκληρή προπόνησή τους.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, αναφέρουν και παραδείγματα κορυφαίων αθλητών, όπου ακολουθούν τις επιταγές των προπονητών τους, για υποχρεωτική ανάπαυλα μίας ημέρας από την σκληρή προπόνηση. Έτσι, ακόμη και αν οι υποχρεώσεις του αθλητή, τον αναγκάζουν σε καθημερινή άσκηση, ο έμπειρος προπονητής, του ζητά να απέχει ολοκληρωτικά από κάθε μορφής άσκηση, για τουλάχιστον μία ημέρα κάθε εβδομάδα.

 

Ακόμη και οι πιο έμπειροι αθλητές, γνωρίζουν τον «χρυσό κανόνα» της ανάπαυλας, αναφέρουν οι επιστήμονες. Κανόνας, που ισχύει, όχι μόνο για όσους κάνουν πρωταθλητισμό αλλά και για αυτούς, που εδώ και χρόνια ακολουθούν με συνέπεια ένα πρόγραμμα ασκήσεων.

 

Πλήρης αναδόμηση του οργανισμού

 

Και σίγουρα, τα αποτελέσματα, μόνο καταστροφικά δεν θα είναι. Κάθε οργανισμός, χρειάζεται λίγο χρόνο, για να αφομοιώσει τις αλλαγές στο σώμα του, που προέρχονται από την άσκηση. Αν αυτός ο χρόνος, δεν δοθεί, τότε, το πιθανότερο είναι, πως ο αθλούμενος θα κουραστεί, δεν θα μπορεί πλέον να αποδίδει με τον ίδιο τρόπο και θα ακολουθήσουν τραυματισμοί και κακώσεις, που θα πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

 

Μιλάμε όμως, για ανάπαυλα, που διαρκεί μόνο μία ημέρα; Τι γίνεται στην περίπτωση, που επιθυμούμε να ξεκουραστούμε λιγάκι παραπάνω; Και πάλι, δεν υπάρχει πρόβλημα, απαντούν οι επιστήμονες. Στο διάστημα αυτό των «διακοπών» από τη γυμναστική, ο οργανισμός, θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα αποθέματα γλυκογόνου στους μύες, να αυξήσει τα επίπεδα των υγρών του σώματος αλλά και να αφομοιώσει τις αλλαγές, που έχουν προκύψει με τη γυμναστική.

 

Και το βασικότερο; Ο αθλούμενος, θα έχει ενδεχομένως τη δυνατότητα να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες ύπνου, που έχει στερηθεί εξαιτίας της γυμναστικής, προσφέροντας ένα ακόμη «δώρο» στον κουρασμένο οργανισμό του. Όμως, επειδή και η ανάπαυλα έχει τα όριά της, φροντίστε να μην το παρακάνετε στην αποχή από τις αθλητικές σας δραστηριότητες.

 

Παν μέτρον άριστον…

 

Περίπου 1-3 ημέρες, αποτελούν το ιδανικό διάστημα για την ανάπλαση και αναδόμηση ενός καλογυμνασμένου οργανισμού, προκειμένου ο ασκούμενος να επωφεληθεί από την ξεκούραση, που τόσο έχει στερηθεί ο οργανισμός του αλλά και να μην «χαλαρώσει» σε τέτοιο βαθμό, που να δυσκολευτεί να ξαναμπεί στους ρυθμούς της προπόνησής του. Διαφορετικά, αν η ξεκούραση, ξεπεράσει τις 3 ημέρες, ελλοχεύει ο κίνδυνος, ο ασκούμενος να αρχίσει να προτιμά τον καναπέ από το τρέξιμο...

 

http://www.clickatlife.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Η συμβολή του μαγνήσιου στην άσκηση
  • Πως η άσκηση με βάρη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  • 4 τρόποι που το τρέξιμο θωρακίζει την ψυχική σου υγεία
  • Πρωινή ή απογευματινή άσκηση; Τι και γιατί να επιλέξεις;
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
  • Αυτές οι 7 ασκήσεις θεωρούνται κορυφαίες σε απόδοση στη γυμναστική
loading...

GIF ISO FINAL 1