Να γιατί πρέπει να γυμναζόμαστε!!

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Η προπόνηση (οποιουδήποτε είδους προπόνηση) θα κάνει τους ώμους μας φαρδύτερους ή την κοιλιά μας επίπεδη. Θα κάνει τα ψωμάκια να φύγουν και τον καθρέφτη αληθινό φίλο μας. Όμως υπάρχουν και πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η άσκηση είναι απαραίτητη.
 
Μπορεί οι περισσότεροι να γυμνάζονται γιατί θέλουν να φαίνονται ωραίοι στην παραλία ή να δείχνουν κομψοί με το τζην τους (δεν αντιλέγω, απόλυτα φυσιολογικό είναι κάτι τέτοιο) όμως με την προπόνηση είμαστε πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και ζούμε περισσότερο και κυρίως καλύτερα.
 
Είτε είσαι 18 ή 80, άντρας ή γυναίκα, θα πρέπει να βάλεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής στη ζωή σου.
Να για ποιους λόγους:
 
1. Ευτυχία.
Είναι γνωστό ότι η προπόνηση ανεβάσει τα επίπεδα των ενδορφινών, οι οποίες αποκαλούνται ως οι ορμόνες της χαράς. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ενδορφινών αυξάνουν κατακόρυφα μετά από ένα συνδυασμό αερόβιας (διάδρομος γυμναστικής) και γυμναστικής με βάρη.  Μπορεί να μην συνειδητοποιούμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα μας εκείνη τη στιγμή όμως εμείς οι ίδιοι το εισπράττουμε ως ένα αίσθημα χαλάρωσης, αποτοξίνωσης και απελευθέρωσης από το στρες της υπόλοιπης μέρας. Λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να συγκριθούν με ένα ζεστό μπάνιο αμέσως μετά από μια δυνατή προπόνηση. Δεν συμφωνείτες
 
2. Μείωση πόνων.
Αν και οι μακροχρόνιοι πόνοι συνδέονται με το πέρασμα του ηλικιακού χρόνου, πολλοί από εμάς πονάμε λόγω της καθιστικής ζωής και εργασίας, των ξενυχτιών ή ακόμα μετά από μια πορεία500 μέτρων. Δεν είναι φοβερό; Να αναγκαστείς να περπατήσεις κάποια μέτρα κι επειδή το σώμα δεν έχει συνηθίσει να νιώθεις εξαντλημένος; Σύμφωνα με έρευνες η γυμναστική μειώνει τους μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους, αφού με την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος, ένα μεγάλο μέρος της πίεσης στα οστά ή τις αρθρώσεις απορροφάται από τους ήδη γυμνασμένους μυς.
 
3. Καλύτερος ύπνος.
Ένας ποιοτικός ύπνος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της φυσιολογικής και υγιούς ζωής του ανθρώπου. Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν δείξει  ότι η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου κάτι πολύ λογικό αφού η φυσιολογική κούραση αλλά και η απελευθέρωση των κατάλληλων ορμονών, οδηγούν σε σταδιακή χαλάρωση και ηρεμία του νευρικού συστήματος κάτι που τελικά οδηγεί σε καλύτερο ύπνο, μαζί με την ταυτόχρονη έκκριση σημαντικών ορμονών (αυξητική ορμόνη).
 
4. Ενδυνάμωση των οστών.
Να κι ένα θέμα ζωτικής σημασίας κυρίως για τις γυναίκες οι οποίες με την πάροδο των ετών έχουν τεράστιες πιθανότητες για οστεοπόρωση. Η γυμναστική (κυρίως με βάρη) ενδυναμώνει πολύ τα οστά, ενώ παράλληλα βοηθάει στην μεγαλύτερη πρόσληψη και απορρόφηση του ασβεστίου της τροφής από τα οστά. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η μη απορρόφηση του ασβεστίου. Δεν σημαίνει ότι το να λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, έχουμε λύσει το πρόβλημα. Η σωστή και ολοκληρωμένη απορρόφηση του είναι σαφώς σημαντικότερο θέμα και η άσκηση δίνει μια καλή απάντηση σε αυτό.
 
5. Υγιή παιδιά.
Τα παιδιά συνήθως αντιγράφουν τις συνήθειες των γονέων τους. Αν το παιδί σε βλέπει να κάθεσαι σε ένα καναπέ τρώγοντας junk food βλέποντας τηλεόραση, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο επιβίωσης (όχι, αυτό δεν λέγεται ζωή). Μια έρευνα πάνω σε υπέρβαρα παιδιά με σημαντικές δυσκολίες στην κίνηση, απέδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατάστασης οφειλόταν στους γονείς, οι οποίοι δεν ασκούνταν καθόλου. Αν πραγματικά ενδιαφέρεται κάποιος για την σωστή υγεία και διατροφή των παιδιών του, ας σηκωθεί από τον καναπέ και ας περπατήσει, ας τρέξει, ας παίξει στην παιδική χαρά μαζί τους. Ας κάνει κάτι καλό και για τους δύο.
 
6.  Πνευματική οξύτητα.
Ο Αγησίλαος, βασιλιάς της Σπάρτης, είχε πει ότι «όταν ασθενεί το σώμα, ασθενεί και το πνεύμα». Στην αρχαία Ελλάδα (και ειδικά στη Σπάρτη), η παχυσαρκία θεωρείτο ασθένεια (και τώρα ισχύει αυτό) και ως εκ τούτου ένας άνθρωπος νωχελικός, υπέρβαρος και μη διατεθειμένος να αλλάξει την εικόνα του, ασφαλώς δεν μπορεί να έχει την ίδια οξύτητα πνεύματος με έναν που αναζητεί σωματικές δραστηριότητες.
Πέρα από το ψυχολογικό όμως κομμάτι, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αερόβια αλλά και η άσκηση με βάρη έχει τεράστια οφέλη στην λειτουργία του εγκεφάλου, την δομή του εγκεφάλου σε μικρότερους και κυρίως σε μεγαλύτερους ανθρώπους.
 
7.  Μπορεί να πολεμήσει τον καρκίνο.
Ούτε σε μία ούτε σε δύο αλλά σε 73 διαφορετικές έρευνες, οι οποίες περιελάμβαναν δύο ομάδες από γυναίκες που γυμνάζονταν και γυναίκες που δεν γυμνάζονταν, αποδείχτηκε μια μείωση κατά 25% μέσο όρο του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η γυμναστική μειώνει κατά πολύ κάποιους καρκινικούς δείκτες (κυρίως στο στήθος και τον προστάτη), ενώ παράλληλα βοηθάει σε όσους ξεπέρασαν την ασθένεια να αναρρώσουν πλήρους και να έχουν μια πιο ομαλή μετάβαση στους φυσιολογικούς ρυθμούς στη ζωή τους.
 
8.  Μακροζωία.
Αν προσθέσουμε όλα τα παραπάνω θα βγάλουμε ένα πολύ αισιόδοξο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι που φροντίζουν την υγεία τους, ζουν περισσότερο, αφού ο οργανισμός τους αντιστέκεται αποτελεσματικά σε κάθε είδους ασθένειες.
Έτσι λοιπόν μέχρι να βγουν στο εμπόριο οι ειδικοί κρυογενείς θάλαμοι που μας κρατούν στη ζωή για εκατοντάδες χρόνια, η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι οι δύο μοναδικές  γνωστές παράμετροι που θα μας προσθέσουν χρόνια καλής ζωής.
 
xtreme right
 
 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τι πρέπει να κάνεις μετά τη γυμναστική για να δεις άμεσα αποτελέσματα στο σώμα σου
  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Πώς θα γυμναστείτε με μια απλή μπάλα ακόμα και δίπλα στη θάλασσα (video)
  • Οι μύες που γυμνάζονται στο κολύμπι (video)
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
loading...