mobadv

Μεγάλο αφιέρωμα στις γυναίκες και το γυμναστήριο. Μέρος Β’ - Αερόβιο και ελεύθερα βάρη Vs μηχανήματα

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σε αυτό το μέρος θα μιλήσουμε για τις λάθος τακτικές που χρησιμοποιείτε οι γυναίκες για να κάψετε λίπος και να ''τονώσετε'' το σώμα σας καθώς και τα εμφανισιακά και λειτουργικά πλεονεκτήματα που μπορείτε να επωφεληθείτε περιλαμβάνοντας περισσότερες ασκήσεις με ελευθέρα βάρη στο πρόγραμμα σας.

Κλασικό γυναικείο λάθος – Άπειρη αερόβια προπόνηση!

Το έχουμε επαναλάβει με αποδείξεις πως το να λιώνετε ατελείωτες ώρες πάνω σε αεροβικά μηχανήματα δεν έχει κάποιο όφελος (εκτός αν ετοιμάζεστε να πάρετε μέρος στον επόμενο μαραθώνιο τον Νοέμβρη). Πολλές γυναίκες νομίζετε πως μηχανήματα όπως το στεπ θα τονώσουν το σώμα σας και τους γλουτούς σας αλλά η αλήθεια είναι ότι τα αερόβια μηχανήματα προσφέρουν μηδαμινή τόνωση στους γλουτούς σας γιατί απλά είναι «αεροβικά» μηχανήματα και η αερόβια υπερπροπόνηση το μόνο που καταφέρνει είναι να ρίξει τα επίπεδα μυϊκής μάζας χαμηλώνοντας τον μεταβολισμό σας, δίνοντάς σας ένα σώμα flat χωρίς καθόλου γυναικείες καμπύλες (κάτι που δεν αρέσει καθόλου σε εμάς τους άντρες!) και μια πολύ μέτρια θερμιδική καύση η οποία μπορεί να χαθεί τρώγοντας απλά ένα κομμάτι πίτσα!

Δηλαδή να μην κάνω καθόλου αερόβια προπόνηση;

Δεν είπαμε να μην κάνετε καθόλου αερόβιο απλά σας λέμε να μην το παρακάνετε και να χρησιμοποιείτε πιο στρατηγικές μεθόδους όταν επιλέγετε να γυμναστείτε με κάποιο αερόβικο μηχάνημα. Επιλέξτε πιο δυναμικά προγράμματα όπως ένα καλό ομαδικό spinning class ή μια προπόνηση Peak 8 ή/και προσπαθήστε να κρατάτε το σύνολο της αερόβιας προπόνησης πάντα κάτω από 35 λεπτά!

Ελευθέρα βάρη Vs μηχανήματα

Μην φοβάστε τα ελεύθερα βάρη! Έχουν πολλά παραπάνω πλεονεκτήματα λειτουργικά και αισθητικά αρκεί να βρείτε έναν καλό γυμναστή/στρια να σας δείξουν την σωστή τεχνική για κάθε άσκηση.

Λειτουργικά πλεονεκτήματα

Προστασία στις καθημερινές σας ασχολίες: To μεγαλύτερο μειονέκτημα των μηχανημάτων είναι ότι στα περισσότερα παραμελούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι σταθεροποιητές μύες, οι μύες δηλαδή που ισορροπούν το σώμα σας, καθώς δεν ενεργοποιούνται όταν δουλεύετε πολύ απομονωμένα έναν μύ. Οι μύες σας όμως δεν λειτουργούν απομονωτικά στην καθημερινότητα σας, με αποτέλεσμα να τραυματίζεστε πολύ εύκολα σε απλές καθημερινές κινήσεις. Έχετε συνηθίσει να αποφεύγετε ασκήσεις με ελεύθερα βάρη για να μην τραυματίσετε την μέση σας κτλ αλλά τι διαφορά νομίζετε πως έχει το να σηκώνετε ένα σωρό σακούλες με ψώνια από το πάτωμα ή ένα βαρύ ταψί χαμηλά από τον φούρνο, με τις άρσεις θανάτου, τα σκουάτ ή την όρθια κωπηλατική; Μπορεί τα μηχανήματα στο γυμναστήριο να σας προστατέψουν μέσα στο γυμναστήριο αλλά την στιγμή που θα χρειαστείτε όλους εκείνους τους σταθεροποιητές μύες στην καθημερινότητα είναι πολύ εύκολο η μέση σας να καταρρεύσει με ένα απλό βάρος όπως σηκώνοντας το παιδί σας. Ο λόγος που ο κόσμος τραυματίζεται στο γυμναστήριο - και εκτός αυτού- δεν είναι τα ελεύθερα βάρη, αλλά η παραμέληση αυτών σε συνδυασμό με την μονόπλευρη υπέρχρηση των μηχανημάτων και η λάθος τεχνική. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών έχουν πιο αδύναμους σταθεροποιητές μύες γύρω από την λεκάνη σε σύγκριση με τους άνδρες (2) κάτι που αποτελεί ακόμα έναν παραπάνω λόγο που δεν πρέπει να παραμελείτε τα ελεύθερα βάρη!

Αισθητικά πλεονεκτήματα

Καλύτερη ενεργοποίηση των γλουτιαίων: Μια από τις αγαπημένες σας (και εμάς) μυϊκές ομάδες είναι οι γλουτοί και καμία άσκηση απομόνωσης γλουτών σε μηχάνημα δεν συγκρίνεται με ένα βαθύ κάθισμα ή τις προβολές! Για να καταλάβετε καλύτερα θα μιλήσουμε λίγο περί λειτουργικής ανατομίας των γλουτών. Οι γλουτοί είναι πολύ ισχυροί/εκρηκτικοί αλλά και σταθεροποιητικοί λειτουργικά μύες. Προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μέγας γλουτιαίος σας ο μηρός σας πρέπει να έρθει σε ύψος το λιγότερο κάθετης γωνίας με την λεκάνη σας όπου το λειτουργικό πλεονέκτημα της άρθρωσης του γονάτου και των τετρακέφαλων μυών αρχίζει να ελαχιστοποιείται με αποτέλεσμα να πρέπει αναγκαστικά να κινητοποιηθούν οι γλουτοί. Σε ασκήσεις όπως τα καθίσματα (όσο πιο βαθιά τόσο καλύτερα) και τις προβολές πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις: μηρός σε μικρότερη ή ίση κάθετη γωνία με την λεκάνη, εκρηκτική κίνηση για την μετάβαση από την θετική στην αρνητική φάση της άσκησης και χρήση των γλουτών ως σταθεροποιητών μυών για καλή ισορροπία.

Μεγαλύτερη καύση του λίπους

Οι ασκήσεις με ελεύθερα βάρη απαιτούν πολύ μεγαλύτερη κινητοποίηση του νευρομυικού σας συστήματος με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε περισσότερη ενέργεια για την εκτέλεση τους!

Με λίγα λόγια...
• Χτίζετε πιο λειτουργικούς μύες, τένοντες και συνδέσμους και αποφεύγεται τραυματισμούς σηκώνοντας απλά βάρη στην καθημερινότητα σας.
• Γυμνάζετε πιο αποδοτικά αγαπημένες σας μυικές ομάδες όπως τους γλουτούς
• Καίτε περισσότερο λίπος

Προπόνηση με βάρη τις δύσκολες μέρες του μήνα – 'Ωρα για μηχανήματα!

Κατά την διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη χαλάρωση στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα πολλές αθλήτριες να τραυματίζονται πολύ πιο εύκολα αυτή την περίοδο (1). Αυτή θα ήταν μια καλή στιγμή να αφήσετε τις ασκήσεις με ελεύθερα βάρη και να κάνετε λίγη χαλαρή διατήρηση στα μηχανήματα του γυμναστηρίου ή απλά να πάρετε ένα καλό ρεπό και να ανακτήσετε δυνάμεις για τις επόμενες προπονήσεις!

Πηγές/Βιβλιογραφία
1. Hormones and female athletic performance / by Judy Daly and Wendy Ey.Daly, Judy
2.Muscles and back pain: assessment and treatment of movement patterns and motor recruitment / by Vladimir Janda ΜD

 

Δείτε το Μεγάλο αφιέρωμα στις γυναίκες και το γυμναστήριο. Μέρος Α' - Τελικά πόσο εύκολο είναι να πρηστεί μια γυναίκα από προπόνηση με βάρη;

 

πηγή:  www.ensomati.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας αρχάριος στο γυμναστήριο
  • Σε ποιο σημείο ερεθίζονται περισσότερο οι γυναίκες;
  • Τι θέλουν, επιτέλους, οι γυναίκες στο σεξ;
  • Ξέχνα το γυμναστήριο και πιάσε το... sexercise!
  • H ηλικία που άντρες και γυναίκες φτάνουν στη σεξουαλική τους ακμή!
  • Γιατί πονούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του σεξ;
loading...

GIF ISO FINAL 1