Ετοιμαστείτε για rafting!

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Αν σας αρέσει η περιπέτεια και θέλετε να τεστάρετε την αδρεναλίνη σας παρέα με φίλους οργανώστε ένα σαββατοκύριακο για ράφτινγκ. Τώρα είναι η εποχή!
 
Το Rafting είναι η πιο παρείστικη κατάβαση ποταμού. Με ειδικού τύπου φουσκωτές βάρκες από υλικό neoprene για να εξασφαλίζεται η αντοχή από τα χτυπήματα στους βράχους, ένας συνοδός-οδηγός και το – υπό τις οδηγίες του – πλήρωμα (6-8 ή και10 άτομα) με συγκεκριμένες ενέργειες, κατευθύνουν το φουσκωτό σε δυναμική πλεύση. Η σημαντικότερη παράμετρος στο rafting είναι ο βαθμός δυσκολίας στα περάσματα του κάθε ποταμού. Ο βαθμός δυσκολίας ενός περάσματος καθορίζεται από τον όγκο του νερού, το μήκος του περάσματος, την ορατότητα και τα εμπόδια. Οι βαθμοί δυσκολίας κυμαίνονται στην κλίμακα 1-6.
 
ΑΡΑΧΘΟΣ
Ίσως το καλύτερο ποτάμι της Ελλάδας για Rafting με ικανή ροή όλο το χρόνο. Υπέροχες διαδρομές με στενά φαράγγια, καταρράκτες αλλά και bird watching.
Xαράδρα Αράχθου Δύσκολα περάσματα σε χαράδρα με rapids 4ου βαθμού δυσκολίας.
Μήκος διαδρομής 18χλμ.
Φαράγγι Αράχθου Η ομορφότερη ίσως διαδρομή των ελληνικών ποταμών με περάσματα 2ου-3ου βαθμού δυσκολίας μέσα από  βράχους, σπηλιές και καταρράκτες.
Κάτω Αραχθος Ανοιχτή κοιλάδα με περάσματα 3ου βαθμού και δεκαπεντάμετρο καταρράκτη (12χλμ).
Καλαρύτικος – Άραχθος Στενό φαράγγι με μεγάλες κλίσεις που απαιτούν δύναμη και ελιγμούς ακριβείας και περάσματα 3ου-4ου βαθμού δυσκολίας (17χλμ).
 
ΕΥΗΝΟΣ / ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ
Ο Εύηνος έχει μυήσει πολλούς rafters στις ποτάμιες περιπέτειες. Η κατάβαση ξεκινά από το γεφύρι των Πόρων και καταλήγει στη γέφυρα της Βλαχομάντρας αφού διασχίσει μια πορεία μέσα στο  φαράγγι. Σε κάποια σημεία το ποτάμι σχηματίζει μικρές αμμουδιές στις όχθες του. Καταβάσεις γίνονται συνήθως από τον Νοέμβριο μέχρι το Μάιο ενώ το καλοκαίρι δημιουργούνται καλές συνθήκες για monoraft και hot dog.ΛΟΥΣΙΟΣ – AΛΦΕΙΟΣ
Δίπλα στην Καρύταινα ξεκινά η ποτάμια διαδρομή από τον Λούσιο. Μαζί με τον Αλφειό προσφέρουν πεδίο δράσης καθώς έχουν νερό σχεδόν όλο τον χρόνο. Το πρώτο κομμάτι στο Λούσιο διασχίζει ένα φαράγγι με πυκνή βλάστηση και βράχους μέσα στην κοίτη που δημιουργούν περάσματα 2ου & 3ου βαθμού πριν συναντήσει τον Αλφειό και τα πέτρινα γεφύρια του για να καταλήξει στην πετρόκτιστη γέφυρα του Κούκου.ΒΕΝΕΤΙΚΟΣ
Ο κυριότερος παραπόταμος του Αλιάκμονα διατρέχει σχεδόν όλο το νομό των Γρεβενών περνώντας από φαράγγια και ανοιχτές πεδιάδες.
Το ποτάμι χωρίζεται σε 2 κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι μήκους 6-7 χλμ έχει περάσματα 3ου βαθμού και διασχίζει ένα ανοιχτό πεδίο με δάση ενώ η διαδρομή περνά από τέσσερα γεφύρια του 16ου και 17ου αιώνα. Το ίδιο όμορφο είναι το τοπίο κατά μήκος της δεύτερης διαδρομής. Τα περάσματα εδώ είναι 2ου βαθμού, ιδανικά για αρχάριους. Η κατάβαση ξεκινά από τη γέφυρα Ελευθεροχωρίου και φτάνει μέχρι τη συμβολή του Βενέτικου με τον Αλιάκμονα. Μια εναλλακτική διαδρομή 6-7 χλμ είναι αυτή που ξεκινά από τις πηγές του Βενέτικου μέχρι το ιστορικό μονότοξο γεφύρι του Αζίζ Αγά.Το μυστικό μουΓια ασφαλές RAFTING: Για να συμμετάσχετε σε καταβάσεις rafting πρέπει να ξεκινήσετε από ποτάμια με περάσματα 1ου & 2ου βαθμού δυσκολίας και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε ποτάμια με δυσκολότερα περάσματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση κολύμβησης και η ψυχική και σωματική υγεία. Χρειάζεται να έχετε μαζί σας μαγιό, ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, ένα δεύτερο μπλουζάκι και μια πετσέτα. Η εταιρεία που διοργανώνει σαββατοκύριακα rafting σας παρέχει ολόσωμη στολή και κάλτσες από νεοπρέν, σωσίβιο, κράνος, αντιανεμικό. Λίγο πριν την εκκίνηση της ποτάμιας κατάβασης προηγείται μάθημα γνώσης των παραγγελμάτων και ασφαλούς κατάβασης
 
Πηγή: Trekking Hellas
 
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ