mobadv

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μπορεί να αντιλαμβάνεσαι την κούραση σαν κάτι που ξεκινά από το σώμα σου -πιασμένοι μύες και μειωμένη δύναμη- αλλά μια έρευνα δείχνει ότι το μυαλό σου παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της κόπωσης. «Ο εγκέφαλός σου δίνει τον τόνο, ώστε το σώμα να μην ξεμένει από ενέργεια» λέει ο Kevin Thompson, επικεφαλής Αθλητικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρα. Επίσης, σε βοηθά να κρατήσεις αποθέματα ενέργειας, γι’ αυτό άρχισε να δουλεύεις το μυαλό σου και θα δεις φοβερά αποτελέσματα στην πράξη.   

Σκέψου το κι Εγινε

Το να σχηματίζεις μια νοερή εικόνα αθλητικής επιτυχίας βελτιώνεις τη νοητική σου αντοχή, αναφέρει μια μελέτη στο Journal of Applied Sport Psychology. «Οταν φαντάζεσαι μια τέτοια κατάσταση, ενισχύεις τις ίδιες νευρικές οδούς, όπως θα συνέβαινε κι αν τη βίωνες στ’ αλήθεια» λέει η Krista Chandler, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Γουίντσορ. «Οταν, λοιπόν, στη συνέχεια περάσεις στην προπόνηση, τότε το σώμα σου αισθάνεται σαν να την έχεις ήδη κάνει».

Η Λύση

Λίγο πριν ξεκινήσεις την προπόνηση, κάτσε για 10 λεπτά και φαντάσου ότι σηκώνεις περισσότερα κιλά ή τρέχεις μεγαλύτερη απόσταση απ’ ό,τι συνήθως. 

Δώσε Θετική Ενέργεια

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ο μεγάλος εχθρός της προπόνησής σου. Για να έχεις το happy end, άλλαξε την ταινία. «Ο εσωτερικός μονόλογος με εμψυχωτικά σχόλια ανεβάζει την αυτοπεποίθηση κι ενισχύει την ενέργειά σου, έτσι ώστε να μην τα παρατάς» λέει ο Nick Galli, επίκουρος καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Επίσης, μια ανάλυση από Ελληνες επιστήμονες βρήκε ότι τα θετικά σχόλια αυτοεπιβεβαίωσης βελτιώνουν την απόδοσή σου.

Η Λύση

Φρόντισε να επαναλαμβάνεις νοερά φράσεις, όπως «νιώθω τέλεια» ή «θα τα καταφέρω», για όσο προπονείσαι.

Καθάρισε το Μυαλό

Το στρες σαμποτάρει την προπόνησή σου, σύμφωνα με μελέτη στο European Journal of Applied Physiology.  «Καταλαμβάνει περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πνευματική συγκέντρωση. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρησιμοποιούνταν για να υποστηρίξουν τη σύνδεση ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μυς» λέει ο Michael Agnew, συγγραφέας της μελέτης. Οσο λιγότερο αγχώνεσαι τόσο περισσότερα οφέλη θα έχεις από την προπόνηση.

Η Λύση

Μέτρα έως το 4 εισπνέοντας και μετά κράτα την ανάσα σου για 4 δευτερόλεπτα, εστιάζοντας και πάλι στην προπόνηση. Βγάλε τον αέρα αργά. Κάνε 2 επαναλήψεις.     

6-pack μετά Μουσικής   

Εδώ και πολύ καιρό, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει την αθλητική σου επίδοση. Το μυστικό, βέβαια, είναι να ακούς κομμάτια που σου δίνουν κίνητρο, σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα. «Η μουσική σου αποσπά την προσοχή από την προσπάθεια που καταβάλλεις, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να προπονείσαι πιο έντονα και για περισσότερη ώρα» λέει ο Edmund Acevedo, καθηγητής υγείας και ανθρώπινων επιδόσεων στο Virginia Commonwealth University.

Η Λύση

Φτιάξε τη δική σου λίστα για την ώρα της προπόνησης αντί να κατεβάσεις μια έτοιμη ή να ακούς τι παίζει το ραδιόφωνο στο γυμναστήριό σου.  

http://www.menshealth.gr/

 

{module[340]} {fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Οι καλύτερες ασκήσεις για την καρδιά μας
  • Τρεις μπάλες… τρεις δυνατές προπονήσεις στη παραλία!
  • Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλύνετε τα ρούχα της προπόνησης;
  • Πώς θα εξαφανίσετε το «σωσίβιο» κάνοντας ποδήλατο!
  • Πως ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βελτιώσει την προπόνησή σου;
  • 8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στην προπόνηση τρικεφάλων
loading...

GIF ISO FINAL 1