mobadv

5 ασκήσεις σε μηχανήματα που ποτέ δεν πρέπει να κάνεις!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές και γιατί θεωρούνται επικίνδυνες για την κατάσταση των μυών, αλλά και γενικά του σώματός σας...

#1. Ξαπλωτό μηχάνημα για πιέσεις ποδιών

Τα πόδια σου είναι πολύ δυνατά όργανα. Και ξαπλώνοντας σε ένα μηχάνημα leg press, τα φορτώνεις με πολύ περισσότερα κιλά από το ισοδύναμο του βάρους του σώματός σου. Αυτή είναι η καλή συνθήκη που δημιουργεί το μηχάνημα. Το πρόβλημα είναι πως από την ξαπλωτή θέση, όλη η πίεση πηγαίνει κατευθείαν στη μέση σου, με πιθανό αποτέλεσμα μια κοίλη δίσκου. Επιπλέον, η συγκεκριμένη άσκηση δεν βάζει σε ενέργεια όλους τους άλλους μυς που σταθεροποιούν τα πόδια (ισχία, γλουτούς, λεκάνη, σπονδυλική στήλη). Τι μένει; Όλος ο πόνος, μηδέν όφελος.

 

> Άλλαξέ το με: Ημικαθίσματα goblet
Είναι ημικαθίσματα τα οποία έχουν την επιβάρυνση μπροστά («goblet» στην πραγματικότητα σημαίνει «κολονάτο ποτήρι», αλλά οι γυμναστές το έχουν ονομάσει έτσι από το γεγονός ότι κρατάς τον αλτήρα μπροστά στο στήθος σου, σαν κύλικα). Με αυτή την στάση, διατηρείς πλήρη έλεγχο του βάρους εμπρός, 
χωρίς να επιβαρύνεις τη σπονδυλική στήλη σου. Μερικές φορές, ένα ελαφρύτερο φορτίο και περισσότερες επαναλήψεις μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά από το να προσπαθείς να επιχειρήσεις ημικαθίσματα με μια τεράστια μπάρα στην πλάτη.

 

FITNESS TIPS: 5 ασκήσεις σε μηχανήματα που ποτέ δεν πρέπει να κάνεις

#2. Καθιστό μηχάνημα για εκτάσεις και κάμψεις ποδιών

Δεδομένου ότι το βάρος τοποθετείται τόσο κοντά στους αστραγάλους,η μηχανή δημιουργεί μια αδικαιολόγητη ροπή στην άρθρωση του γόνατος, η οποία μπορεί να καταπονήσει το χόνδρο. Επιπλέον, αυτό το πολύ κοινό μαραφέτι προπόνησης ποδιών είναι χτισμένο γύρω από μια κίνηση, η οποία απέχει πολύ από τις κινήσεις που κάνεις στην καθημερινή ζωή σου.

 

> Άλλαξέ το με: Step-ups
Τα ανεβοκατεβάσματα σε ένα step ή σκαλί, εκτός από τη δουλειά που κάνουν στους τετρακέφαλους σου -πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε μηχάνημα- γυμνάζουν παράλληλα γλουτούς, μηριαίους δικέφαλους σας και γάμπες. Με τόσους μυς να εργάζονται ταυτόχρονα, τα γόνατά σου νιώθουν περισσότερο ασφαλή.

#3. Καθιστό μηχάνημα για πιέσεις στήθους

Εξαιρώντας το γεγονός ότι η καθιστή θέση είναι τελείως άχρηστη, το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι το εξής: όλοι οι άνθρωποι έχουμε διαφορετική δύναμη στο ένα από τα δυο χέρια. Και αν δεν πιέζεις με την ίδια δύναμη και στα δυο χέρια το μηχάνημα, πιθανώς να οδηγήσεις σε τραυματισμό το ισχυρότερο χέρι ή ώμο (αυτό που επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη πίεση).

> Άλλαξέ το με: Κάμψεις
Είναι η άσκηση που ισορροπεί εξίσου και τους δύο πλευρές του στήθους σου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονη πίεση των χεριών (αν δεν συνέβαινε, τότε θα έπεφτες στο πλάι). Το καλύτερο είναι πως οι κάμψεις βάζουν στο παιχνίδι και όλο τον πυρήνα σου, ώστε να υποστηρίζει και να ισορροπεί την κίνηση.

FITNESS TIPS: 5 ασκήσεις σε μηχανήματα που ποτέ δεν πρέπει να κάνεις

#4. Καθιστό μηχάνημα προσαγωγών-απαγωγών

Αν σου φαίνεται γελοίο, τότε πιθανόν να είναι κιόλας -ποιος άνδρας θα δεχόταν να καθίσει σε μια καρέκλα και να ανοιγοκλείνει τα πόδια του σαν… (ας μην πούμε τι). Εκτός του ότι εμπλέκει πολύ λίγους μυς, το μηχάνημα επιβαρύνει την σπονδυλική στήλη και μπορεί να πυροδοτήσει σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας (ο συνδετικός ιστός που ξεκινά από το πυελικό οστό και καταλήγει στην κορυφή του οστού της κνήμης).

 

> Άλλαξέ το με: Ημικάθισμα στο ένα πόδι
Αυτή η άσκηση απαιτεί από τους ίδιους μυς που γυμνάζονται στο μηχάνημα προσαγωγών-απαγωγών να συγκρατήσουν το σώμα σου όρθιο την ώρα που με το ένα πόδι κατεβάζεις τον κορμό. Ταυτόχρονα οι τετρακέφαλοι και οι γλουτιαίοι υποστηρίζουν την κίνηση.

#5. Μηχάνημα όρθιων ακροστασιών με βάρη

Αν και η ιδέα εδώ είναι να σηκώσεις το βάρος του κορμού σου επάνω στις γάμπες σου, η αρχιτεκτονική της μηχανής επιβάλλει αντίσταση στους ώμους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μέχρι το βάρος να φτάσει στις γάμπες σου, περνά πρώτα από τη σπονδυλική στήλη με πιθανή παρενέργεια πόνο στην πλάτη ή τη μέση.

> Άλλαξέ το με: Ακροστασίες με το σωματικό σου βάρος
Σίγουρα η αντίσταση είναι μικρότερη, αλλά οι πολλές επαναλήψεις φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορείς, ωστόσο, να εκτελείς ακροστασία σε κάθε πόδι ξεχωριστά (με το άλλο γόνατο λυγισμένο). Εκτός από τον διπλασιασμό του βάρους που κάθε γάμπα θα σηκώνει, βάζεις και πολλούς άλλους μικρότερους μυς σε όλο το μήκος του κάτω άκρου να δουλεύουν εντατικά ώστε να σταθεροποιήσουν την κίνηση.

 

Πηγή: gr.askmen.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Η συμβολή του μαγνήσιου στην άσκηση
  • Πως η άσκηση με βάρη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  • 4 τρόποι που το τρέξιμο θωρακίζει την ψυχική σου υγεία
  • Τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας αρχάριος στο γυμναστήριο
  • Από αυτά τα λάθη δεν χάνετε το λίπος στην κοιλιά
  • Πρωινή ή απογευματινή άσκηση; Τι και γιατί να επιλέξεις;
loading...

GIF ISO FINAL 1