Το κόλπο για να βρεις ξανά την όρεξή σου για γυμναστική

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το παιχνίδι του μυαλού μπορεί να οδηγήσει το σώμα στο ανώτερο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Aν θέλεις να κάνεις το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου, όχι μόνο για σήμερα αλλά και για όλα τα χρόνια που έρχονται, γράψου σε ένα γυμναστήριο ή κάνε μια πρώτη απόπειρα να τρέξεις μερικά χιλιόμετρα.Η πρώτη σου σκέψη είναι ότι τέτοια δώρα, απαιτούν κόπο και πολύ ιδρώτα, οπότε προτιμάς να τα αποφεύγεις. Λοιπόν, άκου αυτό, που είναι αποτέλεσμα μίας σοβαρής μελέτης:

Οραματιζόμενος μία πιο αθλητική και εύρωστη εικόνα του εαυτού σου, παρακινείς το σώμα σου να βγει έξω και να προπονηθεί -χωρίς κατ’ ανάγκη να γίνεις bodybuilder ή μαραθωνοδρόμος-, λένε οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Freiburg. Το παιχνίδι του μυαλού, κατά τη διαδικασία του οποίου οραματίζεσαι άθλους, νίκες και έπαθλα μπορεί να οδηγήσει το σώμα σου στο ανώτερο επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο απέχει μακράν από την απλή (;) αίσθηση υγείας και ευεξίας.

Ένα ισχυρό παράδειγμα αθλητικής ψυχολογίας
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 78 άτομα κλήθηκαν να εκτελέσουν μισή ώρα άσκησης σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, χωρισμένα σε δυο ομάδες. Πριν την άσκηση, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα παρακολούθησαν ένα βίντεο με τις πρόσκαιρες θετικές επιδράσεις που προσφέρει στην υγεία μια ημίωρη ποδηλασία (καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία, αύξηση ενδορφινών, καύση θερμίδων, βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων), ενώ τα άτομα της δεύτερης ομάδας παρακολούθησαν ένα βίντεο που αποκάλυπτε τα οφέλη της άσκησης σε ένα μεταγενέστερο πλαίσιο διαρκούς ενασχόλησης (ανάμεσα σε πολλά άλλα, ξεχώριζαν τα εξής: αύξηση αυτοπεποίθησης, αίσθηση υπεροχής, επιτυχίες σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, καλύτερη προοπτική ζωής, πιο απολαυστική σεξουαλική ζωή).

Αποδείχθηκε ότι τα άτομα που είδαν το δεύτερο βίντεο βρήκαν την προπόνησή τους λιγότερο βαρετή συγκριτικά με εκείνους που απλά διέβλεψαν μια καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων τους ή μείωση της χοληστερόλης τους.

Επίσης ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα της μελέτης σχετικά με την φαντασίωση μιας καλύτερης αθλητικής εικόνας που είχαν οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα, αμέσως μετά την ημίωρη ποδηλασία:

- 70% των ατόμων της πρώτης ομάδας συνέχισαν να επισκέπτονται το γυμναστήριο συστηματικά τους επόμενους μήνες.
- Από τη δεύτερη ομάδα; Μόνο το 5%.

Το συμπέρασμα: Γυμνάσου για να νιώθεις υπερήφανος στα χρόνια που έρχονται και όχι απλά για να κερδίσεις -πρόσκαιρα- καλύτερα αποτελέσματα στις αιματολογικές σου εξετάσεις.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ