Πόσο αναγκαία είναι η ζώνη όταν προπονείσαι με μεγάλα βάρη;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όσοι από εσάς, αρχάριοι αλλά και πιο προχωρημένοι, ασχολείστε εντατικά με τα βάρη στο γυμναστήριο, πιθανώς να έχετε μπερδευτεί με τη σημασία ή τη χρηστικότητα της ζώνης στη μέση. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια, πολλοί ειδικοί συστήνουν στους γυμναζόμενους να τη χρησιμοποιούν, με σκοπό να αποφύγουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό χαμηλά στη σπονδυλική στήλη, ιδίως αν η μέρα επιβάλλει να σηκώσουν πολλά κιλά.

 

Όμως, δεκάδες αθλητιατρικές έρευνες που ασχολήθηκαν επισταμένα με την ανατομία και τη βιομηχανική της σπονδυλικής στήλης κατά την άρση βαρών ανέδειξαν ένα μόνο παράγοντα που μπορεί να σε προστατεύσει από έναν τραυματισμό στην περιοχή της μέσης:
η ενδυνάμωση των μυών του κορμού. Και, ναι, η ζώνη δεν προσφέρει καμία χρησιμότητα, τουλάχιστον όταν έχεις να εκτελέσεις μια συνηθισμένη προπόνηση -όσο σκληρή κι αν είναι.

 

Είναι μια ψευδαίσθηση

 

Μια ζώνη στη μέση πιθανώς να σου δίνει την εντύπωση ότι είσαι ένας άτρωτος σκληροπυρηνικός μποντιμπιλντεράς -στα μάτια των υπολοίπων- ενώ δεν είσαι στην πραγματικότητα. Δοκιμάζοντας να σηκώσεις φορτία υπεράνω των δυνατοτήτων σου, καμία ζώνη δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να τα σηκώσεις. Ωστόσο, πολλοί αθλούμενοι εξακολουθούν να τη φορούν, κυρίως από τη φοβία που τους έχει δημιουργηθεί από κάποιον παλιότερο τραυματισμό. Πάντως, μια συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικόJournal of Strength and Conditioning Research το λέει ξεκάθαρα:
«…Με την ίδια λογική θα έπρεπε να φοράς διαρκώς μια ζώνη για τη μέση, έναν επίδεσμο με λάμες στους αγκώνες και έναν νάρθηκα για το θώρακα». Μάντεψε πώς θα μοιάζεις -μια μίξη Robocop και Batman.

 

Έτσι, το αν θέλεις να χρησιμοποιείς ζώνη ή όχι υπόκειται σε καθαρά προσωπική επιλογή, μολονότι οι εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το θέμα (οι αρσιβαρίστες, για παράδειγμα, δεν εκτελούν καμία άσκηση χωρίς τη ζώνη, ενώ πολλοί είναι και οι επαγγελματίες bodybuilders που προπονούνται διαρκώς με αυτή), .
Ο Mike Roberts, παλαίμαχος πρωταθλητής του baseball και σήμερα προπονητής αθλητών λέει: «Πολλές φορές η ζώνη λειτουργεί εναντίον σου, μιας και σε αφήνει να νιώθεις χαλαρότερος μπροστά από μια βαριά άρση θανάτου. Μοιάζει σαν δεκανίκι που εμποδίζει το μυϊκό σου σύστημα να ανταποκριθεί σωστά στο σήκωμα της μπάρας. Αλλά αν δεν είσαι σε θέση να τη σηκώσεις, καλύτερα να μην τη σηκώσεις».

 

Όπως και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Θα έρθουν στιγμές στην προπονητική σου ρουτίνα όπου θα χρειαστεί να προσθέσεις μερικά κιλά παραπάνω στη μπάρα. Εκεί, η ζώνη θα σου δώσει μια παραπάνω ώθηση. Αλλά όχι την απόλυτη σιγουριά. «Άκου το σώμα σου. Γύμνασε καλά τη μέση και τον πυρήνα σου. Και φόρα μια ζώνη τη στιγμή που θα είσαι έτοιμος να ξεπεράσεις τον εαυτό σου», συμβουλεύει ο Roberts.

 

1megarasp

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • Φτιάξε σώμα από ατσάλι!
  • Πώς να περιποιηθείς πρόσωπο, μαλλιά και σώμα το χειμώνα
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Οι ισομετρικές ασκήσεις φέρνουν θηριώδη δύναμη και γραμμωμένο σώμα
loading...