Οι ηλικιωμένοι μπορούν να ενδυναμώσουν τους μύες τους με την κατάλληλη προπόνηση!

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όλοι γνωρίζουν πως με το πέρασμα των χρόνων μειώνεται η μυϊκή μάζα σε άνδρες και γυναίκες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ενδυναμώσουν οι μύες των ηλικιωμένων ανθρώπων. Είναι όμως αυτό απόλυτο και μη αναστρέψιμο;

O Marcus Bamman, Διευθυντής του Κέντρου Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πως, με βάση επιστημονικά στοιχεία, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω το μυϊκό τους σύστημα. Μελέτες που έγιναν και στις οποίες συμμετείχαν άτομα 60 και 70 ετών απέδειξαν ότι με την κατάλληλη προπόνηση με βάρη, αυξήθηκε ο μυϊκός ιστός τους. Η καινούρια μελέτη για την άσκηση στην τρίτη ηλικία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, και ανέφερε ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 60 ετών πρέπει να σηκώνουν βάρη συχνότερα από τους νεότερους ενήλικες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και το μέγεθος των μυών τους”.

Βέβαια ο τρόπος που αυξάνεται η μυϊκή μάζα τις νεότερες και στις μεγαλύτερες ηλικίες παρουσιάζει πολλές διαφορές που πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν, αν οι ηλικιωμένοι επιθυμούν να έχουν αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, οι σκελετικοί μύες αποτελούνται από διάφορα είδη μυϊκών ινών και όταν φθάνουμε στη μέση ηλικία αρχίζουν να εξασθενούν, ειδικά αν η ζωή μας είναι καθιστική και απουσιάζει πλήρως η άσκηση. Φανταστείτε πως ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει το 30-40% των μυϊκών ινών του μέχρι να γίνει 80 ετών καθώς αυτοί είτε «πεθαίνουν», είτε ατροφούν.

1111banner

Η συνεισφορά της προπόνησης με βάρη

Αν λοιπόν οι ηλικιωμένοι ακολουθούν μια ήπια προπόνηση με ασκήσεις με βάρη μπορούν να αυξήσουν το μέγεθος των ατροφικών μυών, αλλά δεν μπορούν να αυξήσουμε τον αριθμό των μυϊκών ινών, δηλαδή να ανακτήσουν τις μυϊκές ίνες που έχουν «πεθάνει». Σύμφωνα με τον Bamman, το κλειδί είναι η συστηματική και συνεπής προπόνηση η οποία αυξάνεται προοδευτικά σε ένταση και διάρκεια.

Στις ήδη υπάρχουσες μελέτες οι συμμετέχοντες στη αρχή χρησιμοποιούσαν βάρη, με τα οποία με δυσκολία κατόρθωναν να ολοκληρώσουν ένα σετ των 8-12 επαναλήψεων. Στην πορεία επαναλάμβαναν κάθε σετ 2-3 φορές και πήγαιναν στο γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας σταδιακά τα βάρη που σήκωναν.

Σίγουρα η προπόνηση με βάρη σε μια ηλικία, η οποία έχει εκ των προτέρων κάποιους περιορισμούς, χρειάζεται συμβουλή και καθοδήγηση από γυμναστή ο οποίος να έχει εμπειρία στην εκγύμναση ηλικιωμένων ατόμων. Επίσης μην ξεχνάτε να συμβουλεύσετε τον γιατρό σας πριν αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητά σας, ειδικά αν έχετε ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας ή έχετε μεγάλο διάστημα να ασκηθείτε.

Πηγή: www.therapies.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • Φτιάξε σώμα από ατσάλι!
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Οι μύες που γυμνάζονται στο κολύμπι (video)
  • Πώς θα φτιάξεις σώμα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!
loading...