Μπορεί η άσκηση να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους;

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσετε γυμναστική με στόχο την απώλεια βάρους αλλά να δείτε τα κιλά σας να αυξάνονται; Mην βιαστείτε να απαντήσετε!

Είναι μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί το πρώτο διάστημα της ενασχόλησης με κάποια μορφής άσκησης, (δηλ. υπάρχει η πιθανότητα μιας μικρής αύξησης του βάρους), ειδικά αν ανήκετε στη κατηγορία όσων δεν έχετε και παλιότερα σχέση με τη γυμναστική.

Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικές μεταβολές που παρατηρούνται στο σώμα, ως αντίκτυπο στην «δοκιμασία» που μπαίνει ο οργανισμός. Μετά από την προπόνηση, η φυσιολογική διαδικασία της μυϊκής αποκατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών στις μυϊκές ομάδες που «καταπονήθηκαν» από την άσκηση.

Επίσης, επειδή ο οργανισμός υποχρεούται να λειτουργήσει κάτω από πιο απαιτητικές συνθήκες, η ποσότητα γλυκογόνου που αποθηκεύεται στους μύες και χρησιμοποιείται ως βασικό «καύσιμο» αυξάνεται, ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πάντως πως αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή και δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ καθώς το σώμα θα ξεκινήσει να προσαρμόζεται στην νέα φυσική του κατάσταση και στις εκάστοτε απαιτήσεις της άσκησης που έχετε επιλέξει.

Εκτός όμως από αυτές τις βιοχημικές διαδικασίες του οργανισμού, υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχετε αυξήσει τις ποσότητες της τροφής που καταναλώνετε, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί αισθάνεστε μεγαλύτερη πείνα, λόγω άσκησης, είτε γιατί νιώθετε πως αφού καίτε αρκετές θερμίδες μπορείτε να τρώτε συχνότερα και μεγαλύτερες μερίδες φαγητού.

Συνεπώς, αν ο σκοπός της άσκησης σας είναι να χάσετε κιλά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τον χρυσό κανόνα σύμφωνα με τον οποίον, παράλληλα με την άσκηση, ελέγχετε και την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής που καταναλώνετε προκειμένου να δείτε ορατό αποτέλεσμα.

1111banner

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • Φτιάξε σώμα από ατσάλι!
  • Πώς να περιποιηθείς πρόσωπο, μαλλιά και σώμα το χειμώνα
  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
loading...