mobadv

Λάθη που μπορεί να κάνετε στην προπόνηση σας

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν ασχολείστε με κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας, είστε ήδη στο δρόμο για μια καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση. Ωστόσο, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προπονήσεις σας και να διασφαλίσετε ότι θα είστε ασφαλείς ενώ ιδρώνετε, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι δεν είναι όλες οι ασκήσεις και προσεγγίσεις μιας προπόνησης ίσες. Τέσσερις από τους κορυφαίους ειδικούς στο fitness ζυγίζουν πέντε κοινά λάθη σε μια προπόνηση που θα μπορούσαν να σας εμποδίζουν από το να επιτύχετε τις δυνατότητες της φυσικής σας κατάστασης.


Λάθος #1: Αποτυγχάνετε να επικεντρωθείτε στη λειτουργία

Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτό το ερώτημα – γιατί γυμναζόμαστε; Ενώ η ιδέα των γραμμωμένων κοιλιακών και των μεγάλων μπράτσων μπορεί να περνά από το μυαλό ορισμένων, στο τέλος της ημέρας η σωματική δραστηριότητα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής. Δεν θα έπρεπε λοιπόν οι ασκήσεις που επιλέγουμε να μιμούνται τις κινήσεις που κάνουμε εκτός γυμναστηρίου;

«Ζούμε σε ένα πολυδιάστατο κόσμο όπου δεν έχουμε μηχανές για να κρατούν το σώμα μας στη θέση του ή να κατευθύνουν τις κινήσεις μας», λέει η Keli Roberts, ειδική στο fitness και πιστοποιημένη personal trainer.

«Η εκγύμναση του σώματος σε ένα μόνο επίπεδο – όπως όταν χρησιμοποιείτε μηχανήματα, π.χ. πρέσα ποδιών – ανοίγει τη δυνατότητα μυϊκής ανισορροπίας και μπορεί ακόμη και να προδιαθέσει το σώμα για τραυματισμό δεδομένου ότι οι κινήσεις ολόκληρου του σώματος δεν εκπαιδεύονται».

Για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων, η Roberts συνιστά την προπόνηση του σώματος σε διάφορα επίπεδα κίνησης για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στην άσκηση. Εκτός από βασικές ασκήσεις όπως τα ημικαθίσματα, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε και πλάγιες κινήσεις - όπως πλάγιες προβολές και πλευρικές άρσεις αλτήρων - μαζί με περιστροφικές κινήσεις - όπως Russian Twists σε μπάλα και Wood Chops με ιατρική μπάλα - για να εκπαιδεύσετε το σώμα σας με τον ίδιο τρόπο που έχει σχεδιαστεί να κινείται στην καθημερινή ζωή.


Λάθος #2: Δεν επενδύετε στην τεχνική

Με μια πληθώρα επιλογών άσκησης, μπορεί να είναι δελεαστικό να προσθέσετε μια ποικιλία από νέες δημιουργικές κινήσεις στη ρουτίνα προπόνησης σας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την αξιοποίηση και την ασφάλεια της προπόνησης σας, η τελειοποίηση των κινήσεων είναι το κλειδί, σύμφωνα με τον Ανώτερο Σύμβουλο του ACE και προπονητή fitness Chris McGrath.
«Επενδύστε χρόνο για να μάθετε όλες τις κινήσεις, να εφαρμόσετε πλήρες εύρος κίνησης χωρίς πόνο, και θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την κάθε επανάληψη, σετ και προπόνηση σας», εξηγεί ο McGrath. Με άλλα λόγια, προτού αγγίξετε το πιο καυτό νέο κομμάτι εξοπλισμού γυμναστικής ή να επιχειρήσετε μια προηγμένη παραλλαγή μιας συνηθισμένης άσκησης, βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει πρώτα τα βασικά. «Όταν προσθέτετε ποικιλία, το οποίο είναι σημαντικό, αποφύγετε τις αυθαίρετες αλλαγές, επειδή κάθε αλλαγή και κάθε κίνηση σε ένα πρόγραμμα πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο λόγο», προσθέτει ο McGarth, ο οποίος ίδρυσε το Movement First στη Νέα Υόρκη.


Λάθος #3: Σπαταλάτε ακόμη περισσότερο χρόνο σε ακινησία

Δουλεύουμε πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, οδηγούμε τα αυτοκίνητα μας και χαλαρώνουμε στον καναπέ στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Το τελευταίο πράγμα που οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε είναι περισσότερο χρόνο σε ακινησία – ειδικά κατά τη διάρκεια των προπονήσεων μας.

«Καθόμαστε για να προπονήσουμε τους ώμους, τους δικεφάλους και την πλάτη μας, το οποίο είναι ένας παραδοσιακός τρόπος για την προπόνηση αυτών των μυών, αλλά μειώνει την εργασία των ποδιών και του πυρήνα», εξηγεί ο Roberts. «Η προπόνηση σε όρθια θέση επιτρέπει στα πόδια και στον πυρήνα να παίξουν ένα ρόλο και είναι μια πολύ καλύτερη και λειτουργική προσέγγιση για την άσκηση. Επιπλέον, όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύουμε καθιστοί – όπου κι αν είμαστε – τόσο καλύτερο είναι για την υγεία μας, καθώς υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του εκτεταμένου χρόνου που ξοδεύουμε σε ακινησία με τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με έρευνα του Βιοϊατρικού Κέντρου Ερευνών του Πένιγκτον.


Λάθος #4: Πιστεύετε ότι όσο πιο πολύπλοκη είναι η προπόνηση, τόσο καλύτερη

Με την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT), όλες οι έρευνες υποστηρίζουν το γεγονός ότι οι έντονες προπονήσεις μπορούν να παράξουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο. Δεν αποτελεί λοιπόν καμιά έκπληξη ότι πολλά άτομα ψάχνουν καινούριες μεθόδους για μια πιο αποτελεσματική προπόνηση. Ωστόσο, όσον αφορά την «σκληρότερη προπόνηση», η πολυπλοκότητα δεν είναι απαραίτητα το κλειδί για καλύτερα αποτελέσματα.

«Ενώ η σκληρή προπόνηση αφορά την ένταση, διαπιστώνω μερικές φορές ότι οι άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι οι κινήσεις τις οποίες αισθάνονται περίπλοκες ή εύστοχες είναι συνώνυμες με τη λέξη ‘σκληρές’», λέει η Shannon Fable, Διευθύντρια του Προγραμματισμού Άσκησης του Anytime Fitness Corporate. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε την ένταση της άσκησης με το εύρος της κίνησης, την ταχύτητα ή την ακεραιότητα της άσκησης. Δεν χρειάζεται πάντα να πηδάτε ή να κάνετε την πιο περίπλοκη διαδικασία για να πετύχετε την ένταση που απαιτείται ώστε να πάρετε τα οφέλη που παρέχονται από τις προπονήσεις υψηλής έντασης», προσθέτει η Fable, η οποία είναι μια βραβευμένη πιστοποιημένη Group Fitness Instructor.


Λάθος #5: Ξεχνάτε τα πόδια σας

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς περνούν το χρόνο τους εξασκώντας τους μύες των χεριών, των ποδιών και του κορμού, πολύ λίγα άτομα παίρνουν το χρόνο να επικεντρωθούν στους μύες της πατούσας και των αστραγάλων, οι οποίοι χρησιμεύουν ως βάση για πολλές από τις κινήσεις μας.

«Από τις αφίσες των γυμναστηρίων μέχρι τη συμβατική προπόνηση, φαίνεται πως μόνο οι τάξεις γυμναστικής χωρίς παπούτσια τονίζουν αυτού του είδους την άσκηση, αλλά αγνοώντας αυτά τα σημαντικά μέρη του ποδιού μας αποδεικνύει την φράση – ότι δεν ασκούμε, δεν το βελτιώνουμε», λέει ο Lawrence Biscotini, MA, Ανώτερος Σύμβουλος Ομαδικού Fitness του ACE και βραβευμένος διεθνής εκπαιδευτικός fitness. «Επομένως, όσοι δεν δοκιμάζουν παπούτσια μινιμαλιστικού στυλ ή ασκήσεις χωρίς παπούτσια για τη βελτίωση της σταθεροποίησης του αστραγάλου και της μηχανικής του ποδιού τους στερούνται τις δυνατότητες για βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του σώματος, γιατί τα πάντα από το απλό περπάτημα μέχρι τα περίπλοκα σπορ εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα των ποδιών», προσθέτει ο Biscontini, ένας ειδικός ο οποίος δημιούργησε το «Bare Your Sole», ένα μάθημα που επικεντρώνεται στη διερεύνηση της σημασίας του fitness με γυμνά πόδια.


Πηγή:Acefitness.org

http://fit-blaster.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας αρχάριος στο γυμναστήριο
  • Οι καλύτερες ασκήσεις για την καρδιά μας
  • Τρεις μπάλες… τρεις δυνατές προπονήσεις στη παραλία!
  • Από αυτά τα λάθη δεν χάνετε το λίπος στην κοιλιά
  • Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλύνετε τα ρούχα της προπόνησης;
  • Αυτά είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό
loading...

GIF ISO FINAL 1