mobadv

Γιατί η προπόνηση σε χαμηλές θερμοκρασίες έχει καλύτερα αποτελέσματα

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σύμφωνα με τέσσερις νέες μελέτες, μεγάλο κομμάτι της δύναμης, της αντοχής, του αδυνατίσματος και της ανοσοποιητικής σου θωράκισης χτίζεται στο κρύο, όχι στο ζεστό γυμναστήριο.

Η προπόνηση στο κρύο θεωρείται ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μην αρρωστήσεις όλο το χειμώνα και να μην υποχρεωθείς να πλακωθείς στις αντιβιώσεις. Το επιβεβαιώνουν 4 πρόσφατες επιστημονικές έρευνες.

Αδυνατίζεις γρηγορότερα
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation αναφέρει ότι οι αθλούμενοι που εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεταξύ 14 και 17°C για δύο ώρες την ημέρα επί έξι εβδομάδες -μιλάμε για το κρύο μιας πόλης δηλαδή, και όχι το ψύχος μιας κωμόπολης στην Αλάσκα- έκαψαν πολλαπλάσιες θερμίδες, ανεξάρτητα από το είδος προπόνησης που έκαναν στη φύση. Οι μελετητές αναφέρουν ότι η άσκηση στο κρύο ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενός ενζύμου που ονομάζεται ιριζίνη, η οποία μετατρέπει το λευκό λίπος (το κακό) σε καφέ (αυτό που καίει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει).

Θα είσαι 4 φορές πιο καλοδιάθετος
Είναι ιατρικά διαπιστωμένο ότι η καρδιοαναπνευστική προπόνηση σε περιβάλλον κανονικής θερμοκρασίας αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης τέσσερις φορές πάνω από το φυσιολογικό, αποτρέποντας έτσι συμπτώματα κατάθλιψης και οδηγώντας σε καλύτερο ύπνο τα βράδια.

Όμως, η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας βρήκε ότι επειδή το χειμώνα τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν δραματικά (κυρίως λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας), η άσκηση στο ψυχρό περιβάλλον οδηγεί τον αθλούμενο να προπονηθεί έως και 4 φορές πιο δυναμικά ώστε να «ζεσταθεί» ικανοποιητικά και αυτό ισορροπεί τα επίπεδα αυτού του ευεργετικού νευροδιαβιβαστή. Στην αναφορά τους οι ερευνητές λένε ότι αρκούν 30 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας (όπως η HIIT) σε εξωτερικό περιβάλλον τους χειμερινούς μήνες για να πλημμυρίσουν τον εγκέφαλό σου τα κατευναστικά χημικά που εκλύει η σεροτονίνη.

Θωρακίζεσαι από τη γρίπη
Μια μελέτη από το Mayo Foundation for Medical Education and Research διαπίστωσε ότι οι εξωτερικές προπονήσεις σε χειμερινό περιβάλλον προστατεύουν από τον κίνδυνο κρυολογήματος ή γρίπης κατά 30%. Μάθε την αιτία: μέσα στους κλειστούς χώρους του γυμναστηρίου, με τα θερμαντικά συστήματα στο φουλ και τον πυκνό συγχρωτισμό, δημιουργείται ένας αληθινός παράδεισος για τους ιούς και τα βακτήρια, τα οποία μεταδίδονται μέσω της κοινής χρήσης μηχανημάτων και των αιωρούμενων σωματιδίων από την αναπνοή ή τα φταρνίσματα, σπρώχνοντας ευκολότερα έναν υγιή γυμναζόμενο στο κρεβάτι για μέρες.

Τρέχεις περισσότερο και πιο γρήγορα
Η άσκηση στο κρύο κάνει τους πνεύμονες, την καρδιά και το αίμα σου να θέλουν περισσότερη ένταση για να ανταποκριθούν και να «πιάσουν» το αναερόβιο κατώφλι. Έτσι, το σώμα σου αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο που προσλαμβάνει σε κάθε αναπνοή. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology, διαπιστώνοντας ότι για το 80% των ερασιτεχνών δρομέων, το καθημερινό jogging του καλοκαιριού αυτόματα μετατρέπεται σε γρήγορο τρέξιμο το χειμώνα και αυτό οδηγεί κατά 19% σε αύξηση της ταχύτητας διασκελισμού και κατά 30% σε επιμήκυνση της διαδρομής.

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 3 συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν στο bodybuilding
  • Tι πρέπει να περιέχει ένα σωστό μεταπροπονητικό γεύμα;
  • 4 λόγοι που πρέπει να κάνετε μαζί γυμναστική!
  • 5 ασκήσεις pilates για να προλάβεις τους τραυματισμούς στο τρέξιμο
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Τροφοδότησε τον οργανισμό σου με τα απαραίτητα κατά την προπόνηση
loading...