Πόσο αλλόκοτα θα προπονείσαι από το 2020 και μετά

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Έτσι θα χτίζεις μυς στο πολύ άμεσο μέλλον: προσωπικά δεδομένα, ψηφιακές εφαρμογές, εξατομίκευση και πολύ παιχνίδι. Ο ιδρώτας, ωστόσο, ίδιος.

Την τελευταία πενταετία, οι εφαρμογές στα κινητά, οι φορητές συσκευές, αλλά και οι διαδικτυακές σελίδες με on line προγράμματα προπόνησης και πλάνα διατροφής, έχουν κάνει τους personal trainers, τους διατροφολόγους και τους life coaches να αγωνιούν για την τύχη των επαγγελμάτων τους. Η εύκολη πρόσβαση σε ποικίλα δεδομένα συμβουλών και πρακτικών σωματικής άσκησης, διατροφής, υγείας και ευεξίας -με την αφή ενός κουμπιού στο κινητό- σηματοδοτεί την επέλαση μιας νέας, αλλόκοτης εποχής στο fitness.

Είναι όλο αυτό για καλό για σένα; Και γιατί; Ξεκινάμε από τα πιο βασικά:

Προσωπικά δεδομένα, η αιχμή του δόρατος

Μην πεις ότι δεν το ήθελες, μην προφασιστείς ότι δεν το ήξερες. Από τη στιγμή που με δική σου βούληση κάνεις «κλικ» σε μια σειρά παραμέτρων αναζήτησης στο Google, έχεις μπει στη λίστα καταγραφής προσωπικών δεδομένων.
- Είσαι παχύς και θέλεις να χάσεις κιλά;
- Είσαι αδύνατος και θέλεις να φουσκώσεις το σώμα σου;
- Είσαι μονόχνοτος και δεν θέλεις να πηγαίνεις γυμναστήριο;
- Έχεις «αρρώστια» με το six-pack;
- Είναι το φετίχ σου τα kettlebells;
- Σερφάρεις διαρκώς σε ιστότοπους που ασχολούνται με τη μεταμόρφωση σώματος;
Τα ίχνη σου στο διδίκτυο θα σου δείξουν το δρόμο.

«Η χρήση ανατροφοδότησης δεδομένων μέσω του διαδικτύου για την δημιουργία προγραμμάτων προπόνησης και διατροφής προσαρμοσμένων στις ανάγκες του χρήστη, ήδη μεταμορφώνει τη βιομηχανία του fitness», λέει η πρόεδρος της παγκόσμιας αλυσίδας γυμναστηρίων Equinox, Sarah Robb O'Hagan (το παρακάτω βίντεο είναι πολύ κατατοπιστικό).

 

 

«Η ερευνητική ομάδα των γυμναστηρίων μας, η οποία αποτελείται κατά 90% από προγραμματιστές και συλλογείς δεδομένων μέσω Facebook και Instagram, καθοδηγεί την πολιτική μας με σκοπό να βοηθήσει τους πελάτες να παραμείνουν αφοσιωμένοι στις προπονήσεις τους χωρίς να νιώθουν παρείσακτοι, αμελητέοι ή χαμένοι από το στόχο τους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Polar, Marco Suvilaakso συμφωνεί, λέγοντας ότι «...όσο περισσότερες οι ψηφιακές πληροφορίες, τόσο καλύτερος είναι για μας ο σχεδιασμός νέων παραμέτρων υγείας, φυσικής κατάστασης και ευεξίας για κάθε έναν από τους πελάτες μας (χρήστες των social media) που αναπτύσσουμε». Και συνεχίζει: «Αυτό οδηγεί όχι μόνο σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τη φίρμα μας, αλλά και σε μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων με βάση τους στόχους που κάθε μέλος μας επιθυμεί».

lighter f8q5

Τα smart dumbbells είναι ένα καλό παράδειγμα της τεχνολογικής εξέλιξης των προπονήσεων του μέλλοντος, σήμερα.
Χρησιμοποιώντας αισθητήρες κίνησης που συνδέονται σε μια εφαρμογή smartphone, οι αλτήρες SmartTech 560 της Bowflex καταγράφουν ένα πλήθος στοιχείων που σχετίζονται με το ρυθμό, την ένταση, τα κιλά, τις επαναλήψεις και τα σετ ανά άσκηση, παρέχοντάς σου το ιδανικό πρόγραμμα κάθε φορά που θα ορίσεις σε πιο level προπόνησης θέλεις να ασκηθείς.

Οι φορητές συσκευές δείχνουν το μέλλον της προπόνησης

Τα wearables είναι εξαιρετικά βοηθητικά εργαλεία προπόνησης, επειδή δίνουν τη δυνατότητα να παίρνεις σημαντικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, για το τι συμβαίνει στο σώμα σου ενώ αθλείσαι.

Οι υπεύθυνοι της ομάδας καινοτομίας της διεθνούς εταιρείας EXOS Performance προβλέπουν ότι οι αόρατοι αισθητήρες των προηγμένων φορητών συσκευών προπόνησης στο εγγύς μέλλον θα καταγράφουν όλα τα δεδομένα μιας μηνιαίας σωματικής δραστηριότητας και θα τις αποθηκεύουν αυτόματα στον υπολογιστή στο κινητό ή στο smartwatch, επιτρέποντάς σου να έχεις μια διαρκή ενημέρωση και ικανότητα σχεδίασης των επόμενων βημάτων σου, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης προπονητή (δες πώς δουλεύει το "κόλπο" σε μια τυπική προπόνηση CrossFit, στο παρακάτω συναρπαστικό βίντεο).

 

 

«Επιπλέον, αυτή η δυνατότητα θα προσφέρει μια μη επεμβατική και ολιστική άποψη της υγείας κάθε ατόμου, με ευκαιρίες για αναβάθμιση των συμπεριφορών και των συνηθειών του», λέει ο Dhananja Jayalath, καθηγητής φυσικής αγωγής και διευθύνων σύμβουλος της EXOS Performance.

Θα ασκείσαι σκληρότερα αλλά δεν θα το καταλαβαίνεις επειδή, απλά, θα νομίζεις ότι παίζεις

«Σήμερα κάθε μικρό ή μεγάλο γυμναστήριο οφείλει να μεταμορφωθεί, να ανακαινιστεί ψηφιακά. Αλλιώς έχει χάσει το παιχνίδι», λέει ο Francis Wisniewski, πρώην αθλητής bodybuilding και ιδιοκτήτης μιας σειράς γυμναστηρίων με την επωνυμία Downsize Fitness, με έδρα το Οχάιο.
«Μπήκαμε στη λογική της εικονικής προπόνησης box, spinning και video games (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πάγια έξοδα εγκατάστασης video wall, προγραμμάτων και ειδικών στην ψηφιακή τεχνολογία)».

«Προσθέσαμε ευέλικτες συνεδρίες personal training για μεσήλικες, καρδιοπαθείς, παχύσαρκους ή ομάδες επαγγελματιών με υψηλό ρίσκο καρδιαγγειακών -με κορυφαίους στη λίστα δημοσιογράφους και χρηματιστές-, βασιζόμενοι σε στοιχεία που συνέλεξε μια πλειάδα προγραμματιστών, εξπέρ στα social media», λέει ο Wisniewski και συνεχίζει: «Όλα αυτά βοηθούν στο να υιοθετήσει περισσότερος κόσμος την ατμόσφαιρα και την ουσία μιας αποτελεσματικής προπόνησης».

 

 

«Ο ιδρώτας είναι εδώ για να μείνει», λέει Jayalath. «Η προπόνησή σου θα είναι ακόμη σκληρότερη από πριν, αλλά πιθανώς να μην ιδρώνει καν το αφτί σου, χάρη στην “παιχνιδοποίηση” (gamification) που θα σου προσφέρουν οι εξελιγμένες εφαρμογές σωματικής άσκησης».
(Tο παρακάτω βίντεο αξίζει να το παρακολουθήσεις)

«Η on line σύνδεσή σου με άλλα μέλη της ίδιας ψηφιακής εφαρμογής προπόνησης, θα επιτρέπει στον εαυτό σου να ασκείται και να προχωρά σε νέες “πίστες” -όπως ακριβώς σε ένα εθιστικό video game- αποκτώντας μεγαλύτερο κίνητρο, νέες προκλήσεις, καινούριους “αντιπάλους”, ανταμοιβές, ακόμη και χρηματικά έπαθλα», λέει ο Jayalath και προσθέτει: «Το πιο υπέροχο απ’ όλα είναι ότι θα χειρίζεσαι και θα “κολλάς”στο πρόγραμμά σου, σαν να ήσουν ο ίδιος ο virtual ήρωας που μέχρι σήμερα κινείται και εξουσιάζει την παιχνιδομηχανή σου».

Πηγή: gr.askmen.com

1111banner

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ