Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να βάλουν «στοπ» σε γύρο και κεμπάμπ

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σε μερικούς -για να μην πούμε στους περισσότερους- φαίνεται αδιανόητο να τους «κόψουν»…τα πιτόγυρα.

Κι όμως, στο Ευρωκοινοβούλιο συζητείται να μπει φρένο στην παραγωγή γύρου, κεμπάμπ και ντονέρ λόγω της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε αυτές τις τροφές. Εν τω μεταξύ, ο γύρος, το κεμπάμπ και το ντονέρ είναι μέσα στις αγαπημένες διατροφικές συνήθειες όχι μόνο των Ευρωπαίων- εφόσον υπάρχουν πολλά εστιατόρια κυρίως τουρκικά- αλλά και των μεταναστών.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», τo Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα τα οποία είναι απαραίτητα για τη παρασκευή των «βρώμικων» φαγητών.

Βέβαια σε όλο αυτό υπάρχει και ο οικονομικός αντίκτυπος, καθώς καθημερινά παράγονται περίπου 500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ,το 80% παράγονται στη Γερμανία κάτι που μεταφράζεται σε 110.000 θέσεις εργασίας.

Το θέμα ανακινήθηκε όταν η Επιτροπή Υγείας τάχθηκε κατά της πρότασης της Κομισιόν να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ. Η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας επιτρέπεται στα φρέσκα κρέατα, όμως δεν υπάρχει κανονισμός για τη χρήση του στα κατεψυγμένα.

1111banner

Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον αντίκτυπο που έχουν τα φωσφορικά άλατα στην υγεία, όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, για το λόγο αυτόν δήλωσε αντίθετη στο να επιτραπεί η χρήση των ουσιών αυτών στο κρέας (πρόβειο, αρνίσιο, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πουλερικό) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ.

Οι βουλευτές, κυρίως η ομάδα των Πρασίνων που προκάλεσε το όλο θέμα, επικαλούνται μια επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Από την πλευρά της, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) από τη δική της πλευρά κρατάει αποστάσεις επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αποδοθεί ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις στο φώσφορο γενικά ή στα πρόσθετα φωσφορικού ασβεστίου.

Η υπόθεση θα κριθεί οριστικά σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ενώ η Eυρωπαική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πρόκειται να αναθεωρήσει την ασφάλεια των φωσφορικών προσθέτων στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2018.

Πηγή: www.mononews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ