Αλλάζει ο τρόπος που θα ψήνονται τα τοστ και οι πατάτες!

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλάζει άρδην τις διαδικασίες στη βιομηχανία των τροφίμων, αλλά και στα ψησίματα και τηγανίσματα.

Στόχος ο πόλεμος στο καρκινογόνο ακρυλαμίδιο με «πιο υγιεινό ψήσιμο»Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλάζει άρδην τις διαδικασίες στη βιομηχανία των τροφίμων, αλλά και στα ψησίματα και τηγανίσματα. Στόχος ο πόλεμος στο καρκινογόνο ακρυλαμίδιο με «πιο υγιεινό ψήσιμο»

Μεγάλες αλλαγές στα εστιατόρια, τους φούρνους, τις ταβέρνες, ακόμη και τη βιομηχανία τροφίμων φέρνει ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2017/2158), ο οποίος προβλέπει «πιο υγιεινό ψήσιμο». Πλέον, τηγανιτές πατάτες, ψωμί, καβούρδισμα καφέ, ακόμη και το ψήσιμο του τοστ θα πρέπει να γίνονται ώστε να μην παράγεται η καρκινογόνα ουσία ακρυλαμίδιο.

Από σήμερα θα πρέπει, για παράδειγμα, οι πατάτες πρώτα να πλένονται καλά, να βράζονται κομμένες και ακολούθως να τηγανίζονται σε χαμηλή θερμοκρασία λαδιού, ώστε να μην παράγεται η βλαβερή ουσία. Επίσης, στα εστιατόρια θα πρέπει η διαδικασία να γίνεται μπροστά στα μάτια του καταναλωτή.

Για να πουλήσει μία επιχείρηση τοστ, θα πρέπει να έχει ειδικό χρωματολόγιο, με το οποίο θα συγκρίνει εάν έχει γίνει περισσότερο ροδαλό το ψωμάκι από αυτό που προβλέπεται, και ακολούθως να το σερβίρει ή όχι στον πελάτη. Το ίδιο ισχύει και για το ψωμί, οι φούρνοι θα πρέπει να μην ξεροψήνουν το ψωμί, αλλά να το βγάζουν σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή από τον φούρνο.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν και στη βιομηχανία τροφίμων και τα εργαστήρια που παράγουν μπισκότα, πατάτες – πατατάκια, βουτήματα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών, καθώς και προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, παξιμάδια, δημητριακά, βρεφικές κρέμες κ.ά.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της υγείας και της ευεξίας των πολιτών. Ο νέος κανονισμός θα συμβάλει όχι μόνο στη μείωση της παρουσίας αυτής της καρκινογόνου ουσίας αλλά και στη βελτίωση της ενημέρωσης σχετικά με τους τρόπους αποφυγής της έκθεσης στην ουσία αυτή, η οποία συχνά προέρχεται από τη σπιτική μαγειρική», ανάφερε ο  επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis.

Τι είναι το ακρυλαμίδιο 

Το ακρυλαμίδιο είναι καρκινογόνος ουσία η οποία σχηματίζεται κατά την παρασκευή σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το τηγάνισμα, το καβούρδισμα και το ψήσιμο κυρίως προϊόντων με βάση τις πατάτες, προϊόντων με βάση τα δημητριακά, καφέ και υποκατάστατων του καφέ.

Η παρουσία ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα εντοπίστηκε αρχικά το 2002 και από τότε ξεκίνησε η έρευνα για τον προσδιορισμό μέτρων μείωσης της παρουσίας του στα τρόφιμα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε το 2015 ότι το ακρυλαμίδιο είναι καρκινογόνος ουσία και ότι τα σημερινά επίπεδα διατροφικής έκθεσης στο ακρυλαμίδιο προκαλούν ανησυχία αναφορικά με τα καρκινογόνα αποτελέσματά του.

Η EFSA δήλωσε επίσης ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου δεν μειώθηκαν συστηματικά τα τελευταία έτη. Επιπλέον, οι έρευνες που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη με βάση τη σύσταση της Επιτροπής έδειξαν ότι η εφαρμογή προαιρετικών μέτρων άμβλυνσης του κινδύνου, από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων, για τη μείωση της παρουσίας ακρυλαμιδίου παρουσίαζε μεγάλες διακυμάνσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Το μυστικό για τηγανητές πατάτες χωρίς πολλές θερμίδες
  • Πόσο και πότε είναι επικίνδυνες οι τηγανιτές πατάτες;
  • Χάστε 4 κιλά την εβδομάδα με τη δίαιτα του τοστ!
  • Πατάτες με καπνιστό μπέικον
  • Oι τηγανητές πατάτες και τα οφέλη τους!
  • 5 γκουρμέ τοστ που θα σε κάνουν να ξεχάσεις το delivery
loading...