mobadv

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας Βασιλική Βουγιούκα και κορυφαία αθλήτρια 2012 στο iFitnessbook.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Η κορυφαία αθλήτρια του 2012  και Παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας (σπάθι) Βασιλική Βουγιούκα, μετά την βράβευσή της στα «Αθλητικά βραβεία ΠΣΑΤ» από τον υφυπουργό αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, σε μία συνέντευξη εφ'όλης της ύλης.


- Η ξιφασκία αν και είναι από τα αθλήματα που μας χάρισε από τα πρώτα Ολυμπιακά μετάλλια από την αναβίωση της Ολυμπιάδας, δεν είναι διαδεδομένη στην χώρα μας αν και στο παρελθόν έγιναν φιλότιμες προσπάθειες. Πώς ήρθες σε επαφή με το άθλημα και ποιός σε μύησε σε αυτό;
Σε μικρή ηλικία ήρθε ένας προπονητής στο σχολείο μου και μας μίλησε για το άθλημα, μας έδειξε τα σπαθιά και τις μάσκες! Έτσι εντυπωσιάστηκα και ξεκίνησα!

 

 


- Στο ξεκίνημα σου αγωνιζόσουν στο ξίφος ασκήσεων και μετέπειτα μεταπήδησες στην νεοσύστατη γυναικεία σπαθί. Ως μια νέα κατηγορία και μέσα από την επιτυχημένη πορεία σου στο ξίφος ασκήσεως πόσο σε βοήθησε για να εξελιχθείς και να ανέβεις σε ακόμα ψηλότερα σκαλοπάτια; Ποιός σε παρότρυνε γι' αυτή την αλλαγή σπαθιού με την οποία κατέλαβες μεγάλες διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες;
Με βοήθησε αρκετά το ξίφος ασκήσεως. Είχα αρκετές επιτυχίες στο όπλο αυτό, αλλά επειδή θα έφευγε ο προπονητής μου από τη χώρα αναγκάστηκα να αλλάξω. Αυτός που με παρότρυνε για αυτή την αλλαγή ήταν ο ίδιος μου ο προπονητής! Μου είπε ότι από τη στιγμή που θα έφευγε θα ήταν καλό να παίξω σπαθί γιατί θα μου ταίριαζε πολύ μιας και ήμουν επιθετική και πολύ γρήγορη. Θεωρώ ότι ήταν πολύ σωστή απόφαση για μένα.

 


- Η Ελληνική Ομοσπονδία αργοπεθαίνει μέσα στην όλη οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας ανήμπορη να σε υποστηρίξει για την πορεία σου. Πραγματικά πώς καλύπτονται όλα αυτά τα έξοδα; Υπάρχει κάποιος χορηγός;
Η ομοσπονδία μου αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα που χρειάζομαι για να συνεχίσω τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Και αυτά είναι ο προπονητής μου, αγώνες και προετοιμασίες στο εξωτερικό. Περιμένουμε από τη νέα χρόνια μια χορηγία για να μπορέσει να πληρωθεί ο προπονητής μου. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.


- Στο εξωτερικό ανταγωνίζεσαι επαγγελματίες αθλητές. Πόσο δυσκολεύει αυτό την προετοιμασία σου; Δηλαδή πρέπει να εργάζεσαι και μάλιστα με έναν χαμηλό μισθό μόλις 500 ευρώ και παράλληλα να ακολουθείς ένα πρόγραμμα προετοιμασίας όπου μέσα από αυτό ανταγωνίζεσαι τεράστια ονόματα και να είσαι πλέον κομμάτι τις ελίτ.
Είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίζω επαγγελματίες αθλήτριες γιατί έχουν ένα ολόκληρο σύστημα που τις στηρίζει. Και αυτό είναι γιατροί, φυσικοθεραπευτές, μασέρ, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, προπονητές, συναθλητές, πολλοί αγώνες, πολλές προετοιμασίες, πολλά χρήματα για κάθε τους επιτυχία και πολλά άλλα. Σε αντίθεση με εμένα που έχω κάποιους αγώνες, πολύ λίγες προετοιμασίες, προπονητή και λίγους συναθλητές. Ο αγώνας είναι άνισος! Όταν όμως φτάνω στο βάθρο συγκινούμαι και σκέφτομαι ότι όταν θέλεις κάτι πολύ και αγωνίζεσαι για αυτό στο τέλος το κερδίζεις.]]

 


- 5η στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου ίσα που άγγιξες το μετάλλιο αλλά πραγματικά μία θέση που μας έκανε όλους υπερήφανους. Ποιά τα συναισθήματά σου όταν φέρνεις εικόνες από τον αγώνα σου για την 4άδα όπου μάλιστα είχες και έναν μικροτραυματισμό; Σε πεισμώνει και σου δίνει ώθηση για νέους στόχους και ως μέγιστο πόθο την άνοδο στο βάθρο για την επόμενη Ολυμπιάδα;
Τα συναισθήματα μου είναι ανάμεικτα! Αισθάνομαι χαρά που κατάφερα να φτάσω στη 5η θέση άλλα και πικρία που δε κατάφερα να φτάσω στο βάθρο! Αυτό με έχει πεισμώσει αρκετά για να πάω στο Ρίο και να διεκδικήσω ένα μετάλλιο!

 


- Ηθικά όλος ο Ελληνικός λαός είναι κοντά σου, πρόσφατα τιμήθηκες και βραβεύτηκες στα βραβεία ΠΣΑΤ ως η Καλύτερη Αθλήτρια για το 2012. Μάλιστα είχες πρόταση από την Τουρκική Ομοσπονδία να αγωνιστείς με τα χρώματά της. Σου πρόσφεραν 100.000 ευρώ μόνο για την μεταγραφή σου με την προϋπόθεση ότι θα έπαιρνες την Τουρκική υπηκοότητα. Εάν δεν ήταν αναγκαία να πάρεις την Τουρκική υπηκοότητα ίσως και να δεχόσουν αυτή την πρόταση και να είχες πλέον λύσει το βιοποριστικό σου ζήτημα και θα ήσουν αποκλειστικά στραμμένη στις προπονήσεις σου.
Ναι θα δεχόμουν να παίξω για σύλλογο αλλά όχι για εθνική ομάδα.

 


- Στο παγκόσμιο κύπελλο σπάθης γυναικών στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Crystal Pallace κατέπληξες τους πάντες με την 1η θέση σου. Τη στιγμή της ανάκρουσης του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, γεγονός μοναδικό στην ιστορία της παγκόσμιας ξιφασκίας, πώς ένοιωσες και ποιές οι εικόνες που σου έχουν αποτυπωθεί;
Ένιωσα πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και συγκίνηση! Η στιγμή αυτή θα μείνει πάντα στο μυαλό και στη καρδιά μου.


- Προπονητής σου είναι ο Ρουμάνος Γκάμπριελ Ντούτσια. Πώς είναι η σχέση σας, και ποιοί οι νέοι στόχοι σας;
Τον αισθάνομαι σαν δεύτερο πατέρα μου μιας και περνάμε πολλές ώρες μαζί. Μου έχει μεταδώσει με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις του όχι μόνο στη ξιφασκία αλλά και στη ζωή. Οι νέοι μας στόχοι είναι το παγκόσμιο, το πανευρωπαϊκό και οι μεσογειακοί.

 


- Και στο Λονδίνο βρέθηκαν αθλητές να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ ακόμα εξετάζονται δείγματα από την Αθήνα και προκύπτουν κρούσματα. Πώς μπορούν να διασφαλιστούν «καθαροί αγώνες»;
Είμαι κατά της φαρμακοδιέγερσης. Πιστεύω ότι ένας αθλητής με τις ουσίες αυτές αργοκαταστρέφει τον οργανισμό του και συνεπώς την υγεία του. Οι ομοσπονδίες και οι προπονητές δε θα έπρεπε να ενθαρρύνουν τους αθλητές τους να κάνουν χρήση τέτοιων ουσιών. Η wada θα έπρεπε να κάνει συχνότερους ελέγχους. Και τέλος το κράτος να αφαιρούσε όλα τα προνόμια ντοπαρισμένων αθλητών.


- Εσένα σε έχουν πλησιάσει ποτέ για να σου προτείνουν να πάρεις απαγορευμένες ουσίες; Από προπονητικής απόψεως ποιό είναι το πρόγραμμα που ακολουθείς; Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με κάποιο πρόγραμμα συγκεκριμένης διατροφής;
Ποτέ δε με πλησίασαν για να κάνω χρήση απαγορευμένων ουσιών. Είναι ανώφελο για μας γιατί η Ξιφασκία είναι ένα τεχνικό άθλημα. Το πρόγραμμα που ακολουθώ είναι φυσική κατάσταση, ασκήσεις ξιφασκίας και το συνδυάζω με καλή διατροφή.

 

 


- Ποιά τα οφέλη της ξιφασκίας και για ποιό λόγο θα παρότρυνες έναν νέο να ασχοληθεί;
Τα οφέλη είναι παρά πολλά. Είναι ένα άθλημα ευγενές που πρέπει να εξασκείς νου, πνεύμα και σώμα!


- Υπάρχουν άτομα που θα ήθελες να ευχαριστήσεις;
Τον προπονητή μου κ. Ντουτσια Γκαμπριελ, τον κ. Χάρη Τσολάκη για τη φυσική κατάσταση, τους συναθλητές μου, την οικογένεια μου, τον κ. Αντρέα Μπίνιο, τους δημοσιογράφους και όλους τους Έλληνες που με στήριξαν.


- Σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Πραγματικά ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ελπίζουμε οι αρμόδιοι να εισπράξουν τις αντιδράσεις και να βοηθηθείς για να φέρεις εις πέρας το στόχο σου. Αθλήτρια πρότυπο! Όλες οι επιθυμίες σου ευχές μας!
Και εγώ ευχαριστώ!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Χρύσα Κανάκη στο Ρίμινι!
  • Κατερίνα Ελ Λατίφ: «Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις»
  • Ειρήνη Παπαγεωργίου: Μια αθλήτρια-μοντέλο στo bodybuilding!
  • Ξιφασκία: Δυναμική και συναρπαστική άθληση! (video)
  • Δεν σταματά να δείχνει τα... οπίσθια της η Ελληνίδα αθλήτρια! (ΦΩΤΟ)
  • Η αθλήτρια του στίβου που τρελαίνει τις κερκίδες!
loading...

GIF ISO FINAL 1