Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η προετοιμασία ενός bodybuilder για τον αγώνα, συμβουλές του Βασίλη Μοϊντίνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο αθλητής των X-TREME Stores δίνει τις απαραίτητες συμβουλές στο iFitnessbook.com προκειμένου ένας αθλητής να έχει αξιοπρεπής εμφάνιση στη σκηνή.

Πρόκειται για έναν μπαρουτοκαπνισμένο αθλητή του bodybuilding καθώς σε ηλικία 47 ετών και μέσα από μια πορεία 15 ετών στο χώρο έχει στο βιογραφικό του μία σειρά από διακρίσεις σε Πανελλήνιο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αειθαλής αθλητής του «σιδερένιου» αθλήματος, Βασίλης Μοϊντίνης, έπειτα από μία μεγάλη αποχή (12ετών) επανήλθε δριμύτερος το 2015 και έκτοτε ακολουθεί μία θεαματική πορεία που θα ζήλευαν και νέοι αθλητές!

Έτσι, λοιπόν, ο Βασίλης Μοϊντίνης εν όψει της φθινοπωρινής αγωνιστικής σεζόν μιλά στο iFitnessbook.com για τα «κλειδιά» που θα καθορίσουν την παρουσία ενός αθλητή στη σκηνή και μας εκμυστηρεύεται κομμάτια του προγράμματός του προκειμένου τα νέα παιδιά να μην βρεθούν.

Βασίλη, αρχικά εσύ σε ποιους αγώνες θα πάρεις μέρος το φθινόπωρο;
«Αρχικά θα κατέβω στο WABBA International Kύπελλο 2017 και στη κατηγορία bodyfitness όπου θα αγωνιστώ για την πρωτιά ούτως ώστε να πάω με τις καλύτερες δυνατές περγαμηνές στο WABBA International Mr/Ms Universe 2017 που θα διεξαχθεί στην Βουδαπέστη. Πλέον, προπονητής μου είναι ο Χρήστος Πιστόλας, ένας καταξιωμένος αθλητής και personal trainer με κατάρτιση και φρέσκες γνώσεις. Στόχος μας είναι να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να πάρουμε το μέγιστο αποτέλεσμα από τους αγώνες του Νοεμβρίου και να προχωρήσουμε βάζοντας τον πήχη ψηλά».

Δηλαδή πόσο σημαντικός είναι ο προπονητής για έναν αθλητή;
«Ο προπονητής είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον αθλητή, γεγονός βέβαια που δεν έχει να κάνει με την εμπειρία. Δηλαδή εγώ που είμαι 28 χρόνια στο bodybuilding θα μπορούσα άνετα να γυμναστώ μόνος μου, αλλά δε φτάνει. Χρειάζεσαι μια δεύτερη και αντικειμενική γνώμη, αλλά και σωστή καθοδήγηση. Επίσης, ο προπονητής είναι ένας καλός λόγος ώστε ο αθλητής να ακολουθεί κατά γράμμα οδηγίες, να ενθαρρύνεται όταν το σώμα εγκαταλείπει και να δοκιμάζει νέα πράγματα».

Τι θεωρείς αρκετά σημαντικό κατά την προετοιμασία που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον αγώνα;
«Το πιο σημαντικό για έναν αθλητή είναι να μπορέσει να βρίσκεται +5 κιλά από το αγωνιστικό βάρος, διότι έτσι κρατάει καλύτερες γραμμές στο σώμα του και θα κουραστεί λιγότερο. Στην κατηγορία bodyfitness που παίζω, αυτό το πράγμα είναι το Α και το Ω αφού πρόκειται για μια σκληρή κατηγορία. Από κει και πέρα, θα πρέπει ο αθλητής να βρίσκεται σε διατροφή όλο τον χρόνο και να διατηρεί ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα».

Πόσους μήνες πριν ξεκινήσει προετοιμασία;
«Χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί σωστά ένας αθλητής. Είμαι της άποψης ότι δεν γίνεται μέσα σε δυο μήνες να προετοιμαστείς για αγώνα, εκτός κι αν δει ότι είναι κατά την διάρκεια της σεζόν πολύ φορμαρισμένος, πράγμα δύσκολο διότι ο οργανισμός θέλει κι άλλες τροφές, όπως λιπαρά. Για μένα η προετοιμασία θέλει περίπου 8-9 μήνες, με καλό φαγητό, με τη σωστή προπόνηση. Δεν είμαι της γνώμης ότι μπορούν να γίνουν όλα μέσα δυο μήνες. Όταν κάνεις πράγματα βιαστικά τότε μπορούν να επιφέρουν μεγάλες ζημιές στο σώμα σου.
Όσον αφορά την προπόνηση θα αναφέρω το δικό μου πρόγραμμα. Δηλαδή Δευτέρα έως Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ξεκούραση. Όταν είμαι κοντά στους αγώνες προσθέτω και μια 6η αερόβια προπόνηση το Σάββατο».

19657357 10211436522102419 777904527455917329 n

Ποια είναι η συμβολή της προπόνησης και ποια της διατροφής στο τελικό αποτέλεσμα;
«Η διατροφή πρέπει να συνυπάρχει αρμονικά μαζί με την προπόνηση. Όμως θα επιμείνω στη διατροφή που επηρεάζει περισσότερο το αποτέλεσμα. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε σωστά γεύματα, δηλαδή με σωστό διαχωρισμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων με σωστές ποσότητες και να έχεις φάει τρία γεύματα πριν την προπόνηση για να έχεις ενέργεια».

Πόσα γεύματα και πόσες θερμίδες θα πρέπει να πάρει ένας bodybuilder σε μια ημέρα;
«Σίγουρα ένας bodybuilder προσπαθεί να μην ξεφύγει από συγκεκριμένες θερμίδες ανά την ημέρα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα σίγουρο. Εξηγώ δηλαδή ότι το πλάνο μπορεί να αλλάξει σε μια αγωνιστική προετοιμασία ή να αλλάζει κάθε. Γενικά, πάμε εβδομάδα με εβδομάδα, δεν υπάρχει στάνταρ».

Ένας bodybuilder πρέπει να είναι και καλός μάγειρας;
«Εντάξει δεν είναι μάγειρες όλοι, θέλει μαεστρία. Εγώ είμαι τυχερός διότι η γυναίκα μου, μου τα έχει όλα έτοιμα όπως θα πρέπει να είναι. Θα ‘θελα να προσθέσω ότι από την επανεκκίνησή μου, πριν τρία χρόνια, μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμά μου έχει παίξει η γυναίκα μου που φροντίζει την διατροφή μου. Εγώ, όχι, δεν είμαι καλός μάγειρας, το μαγείρεμα είναι μια τέχνη που θέλει φαντασία και εγώ δεν το έχω το θέμα».

Είναι σημαντικά τα συμπληρώματα διατροφής σε αυτή την δοκιμασία;
«Είναι από τα μεγαλύτερα κομμάτια του αθλητή στη προετοιμασία και προσωπικά εστιάζω αρκετά σε αυτό το σκέλος. Ένας αθλητής θα χρειαστεί σίγουρα μια πρωτεΐνη isolate, ταχείας απορρόφησης. Επίσης, εγώ θεωρώ πολύ σημαντικά εκτός από τα ενεργειακά συμπληρώματα (όπως αμινοξέα, ηλεκτρολυτών) και τα συμπληρώματα υγείας (όπως Ω3, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12, C). Βέβαια να τονίσω ότι είμαι πολύ τυχερός που συνεργάζομαι με την X-TREME Stores και μπορώ να προμηθεύομαι τα καλύτερα συμπληρώματα της αγοράς».

Θα ήθελες να μας πεις συγκεκριμένα ποια συμπληρώματα διατροφής προτιμάς;
«Γενικά, προτιμώ προϊόντα από την εταιρεία Warrior Lab και συγκεκριμένα Isolate, Zinc, Multi Vitamin, ZMA, HMB, CLA, BCAA και ακόμη το CO-Q10 της Scitec Nutrition. Όλα αυτά μπορούν οι αθλητές να τα βρουν είτε σε φυσικά καταστήματα της X-TREMES Stores που έχει σε όλη την Ελλάδα, είτε στο υπερσύγχρονο διαδικτυακό κατάστημα www.xtr.gr σε μοναδικές προσφορές. Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα».

17022129 10210330532853379 2210428503695387253 n

Ένας αθλητής θα πρέπει να έχει και τον χορηγό του για να κάνει πρωταθλητισμό;
«Το άθλημά μας είναι οικονομικά δυσβάσταχτο οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις μια βοήθεια από μια εταιρεία και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τα Χ-ΤREME Stores. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω ενταχθεί σε αυτή την οικογένεια και διατηρώ μια άψογη συνεργασία με τον Σπύρο Μαραγκάκη και τους ανθρώπους της εταιρείας. Διαθέτουν μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων και δεν δυσκολεύομαι καθόλου να βρω αυτό που θέλω. Γενικά, είναι σημαντικό για έναν αθλητή που ξεκινάει να έχει μια τέτοια εταιρεία να του προμηθεύει τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς».

Ποια φάση θεωρείς ότι είναι πιο δύσκολη για έναν αθλητή. Όταν είναι νέος και αναζητά τα επαγγελματικά βήματά του ή όταν έχει οικογένεια και εργάζεται ταυτόχρονα;
«Εντάξει όσο δύσκολα κι αν είναι έχοντας οικογένεια, τουλάχιστον η γυναίκα και το παιδί, με κάνουν να ξεχνάω όλες τις δυσκολίες. Θυμάμαι όταν ήμουν νέος, αν και ανέμελα χρόνια, τότε ήταν ακόμη πιο δύσκολα διότι μόνος μου έπρεπε να διαχειριστώ διατροφή, προπόνηση και συμπληρώματα, με το όποιο οικονομικό βάρος. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι όταν άρχισα το bodybuilding ήταν εντελώς μια διαφορετική εποχή για το άθλημα, πιο δύσκολη».

Είσαι 28 χρόνια, ποιο είναι το έναυσμα για νέες επιτυχίες, δεν έρχεται κάποια στιγμή και ο κορεσμός;
«Όταν ανεβαίνω στη σκηνή είμαι σαν μικρό παιδί και διψάω για την νίκη. Βέβαια να σημειώσουμε ότι χρειάζεται αυτογνωσία ώστε ο αθλητής όταν δει ότι το σώμα δεν μπορεί να ακολουθήσει τότε θα πρέπει να βάλει τελεία. Όσο και να θέλει η ψυχή και το μυαλό να αγωνιστεί, όταν το σώμα εγκαταλείπει τότε θα πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας».

Υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης για έναν bodybuilder;
«Κοίταξε αυτό το θέμα είναι γενετικό. Στο εξωτερικό, όπως και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι προικισμένοι γενετικά, δεν τους εγκαταλείπει εύκολα το σώμα και μπορούν να αγωνίζονται μέχρι τα 60. Ουσιαστικά και έχει και δεν έχει ημερομηνία λήξεως».

 

 

Πόσο εύκολο για έναν που έχει πατήσει τα 40 να κοντράρεται με νέα παιδιά;
«Δεν είναι καθόλου εύκολο. Εγώ αισθάνομαι νέος και το σώμα μου μπορεί να συναγωνίζεται με νέους και γραμμωμένους αθλητές. Σίγουρα αυτή η κατηγορία κρύβει «παγίδες» διότι μπορεί να σου ΄ρθει ένας προικισμένος νεαρός και να χάσεις. Δεν αμφισβητώ ότι τα παιδιά σε ηλικία 25 ετών είναι φρέσκα κορμιά και με μεγάλο ενθουσιασμό. Εμένα με κρατάει σε αυτό το επίπεδο η εμπειρία και μυϊκή ωριμότητα και γενικά θεωρούμε πιο ανεπτυγμένος με ένα παιδί που ασχολείται τα τελευταία 5 χρόνια».

Πόσο βοηθά το διαδίκτυο και το ξεπατίκωμα συμβουλών προπόνησης;
«Πάρα πολύ, αφού ένας αθλητής μπορεί πια με ένα κουμπί να κατεβάσει ολόκληρες προπονήσεις. Τότε που άρχισα, εμείς δεν τα είχαμε αυτά. Τώρα, οι νέοι μπορούν να μελετήσουν, να πάρουν μια γνώμη ή να παρακολουθήσουν σε βίντεο τις προπονήσεις σπουδαίων αθλητών. Μάλιστα, σε σημείο όπου προτιμούν να μην έχουν προπονητή, αλλά να παίρνουν διάφορες συμβουλές και από το διαδίκτυο».

Μαγιό, χρώμα, ποζάρισμα. Σε ποιο δίνεις έμφαση και πόσο επηρεάζουν την τελική κρίση;
«Είναι όλα μαζί, ένα «πακετάκι» που χρειάζεται ο καθένας μας στη σκηνή. Σε έναν αγώνα παίζουν ρόλο τι περιέχει η τσάντα σου μόλις φύγεις από το σπίτι για το στάδιο μέχρι την ώρα που θα βάλεις το μαγιό σου, που θα βαφτείς. Μαγιό, χρώμα και ποζάρισμα είναι οι λεπτομέρειες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Δεν λέω ότι θα πρέπει να είμαστε μοντέλα, αλλά θα πρέπει να έχουμε μια ωραία παρουσία. Εγώ θα έλεγα ότι η επιλογή του χρώματος είναι σημαντική δεδομένο ότι σε κάθε αθλητή ταιριάζει διαφορετικό χρώμα στο κορμί του. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα και θέλει ψάξιμο για να δουν τι ταιριάζει πάνω τους».

13442254 10208136564485541 1102023201441562691 n

Πως να διαχειριστεί ένας αθλητής μια αδικία από τους κριτές;
«Σε έναν αγώνα υπάρχουν τα ευχάριστα, υπάρχουν και τα δυσάρεστα. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς μια αδικία και ειδικά όταν έχεις κάνει μια τεράστια προσπάθεια για πρωταθλητισμό με στερήσεις. Πρέπει όμως να φανείς ψύχραιμος και να μην βγεις εκτός εαυτού. Σε αυτό μεγάλο ρόλο εκτός του χαρακτήρα του αθλητή παίζουν και οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν. Εννοώ να σε καθησυχάσουν, να σου μιλήσουν και να ηρεμήσεις. Έχω αδικηθεί αρκετές φορές αλλά δεν μου αρέσουν οι τσακωμοί και οι φωνές, αλλά κυρίως σέβομαι τον κόσμο που έρχεται στο στάδιο και σαν πατέρας δεν θα ήθελα τα μικρά παιδιά να δουν άσχημες σκηνές».

Μετά τον αγώνα αθλητές πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό. Είναι σωστό αυτό;
«Επειδή έπαθα και έμαθα θα σας πω ότι θέλει μεγάλη προσοχή μετά τον αγώνα. Δηλαδή όταν αρχίζει ένας αθλητής να τρώει ασυστόλως μετά τον αγώνα τότε το γεγονός αυτό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όπως οιδήματα. Επειδή εμείς έχουμε συγκεκριμένη ποσότητα αλατιού στο σώμα όταν φάμε φαγητά με υπερβολικό αλάτι τότε αρχίζουμε να πρηζόμαστε. Οπότε μετά τον αγώνα μπορεί ένας αθλητής να φάει αρκετά την ίδια ημέρα, αλλά την επόμενη θα πρέπει να αρχίσει να κρατά ξανά το διατροφικό πρόγραμμά του».

image001

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.