Η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση σας κάνει μεγαλύτερους και δυνατότερους

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σίγουρα έτυχε να διαβάσετε για την μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση σε πολλά άρθρα...

Θα σας πούμε πώς ένας συγκεκριμένος χρονισμός προπόνησης ή διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση αυτού του φαινομένου μυϊκής οικοδόμησης και θα σας εξηγήσουμε πώς ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν για να το μεγιστοποιήσετε. Αλλά τι είναι αυτό;

Με λίγα λόγια, είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικό φυσιολογικός παράγοντας που υπάρχει, όσον αφορά το μέγεθος και τη δύναμη. Πιο κάτω έχουμε διασπάσει τα βασικά της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης…

Τι είναι;

Η πρωτεϊνοσύνθεση, γενικά, αφαιρεί ή επισκευάζει τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες και κατασκευάζει νέες πρωτεΐνες που είναι αντίγραφα των πρωτοτύπων. Οι νέες πρωτεΐνες είναι πιο δυνατές, πιο πυκνές, και είναι σε θέση να χειριστούν το στρες καλύτερα από ότι πριν. Η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση (MPS) είναι η ανοικοδόμηση του μυϊκού ιστού και αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της πίεσης που βάζουμε στο σώμα μας, είτε πρόκειται για την επισκευή βλάβης (όπως μία μυϊκή ρήξη) είτε επειδή προσπαθούμε σκόπιμα να προκαλέσουμε μυϊκή βλάβη (μικροτραύμα από την προπόνηση). Η ακριβής διαδικασία είναι ακόμη υπό σημαντικό έλεγχο όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: αυτό συμβαίνει αμέσως μετά το στρες. Το δευτερόλεπτο που θα ξεκινήσετε να ασκείστε, ενεργοποιείται η MPS και αρχίζει να επισκευάζει τους μύες. Συνήθως, η πρωτεϊνοσύνθεση συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, την επόμενη μέρα, κλπ., αλλά η αλήθεια είναι ότι ξεκινά αμέσως και μπορεί να συνεχιστεί για ένα χρονικό διάστημα όσο και 48 ώρες σε μια ενιαία κατεστραμμένη περιοχή προτού να επισκευαστεί.

Γιατί είναι σημαντική;

Χωρίς αυτό, οι μύες σας δεν θα αναπτυχθούν. Τέλος. Αλλά, μόνο η ανοικοδόμηση δεν σημαίνει πλήρης ανάρρωση. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ανοικοδομηθείτε (κάπως σαν μια χειρουργική επέμβαση) και στη συνέχεια θα πρέπει να ανακάμψετε. Μόλις ανακάμψετε, θα πρέπει να προπονηθείτε σκληρά και πάλι, για να συνεχίσει ο κύκλος της διαδικασίας έτσι ώστε να συνεχίσετε να οικοδομείτε μεγαλύτερους και ισχυρότερους μύες. Ο βαθμός του στρες και η διάρκεια της ανάκαμψης μπορεί να ελέγχεται κυρίως από το πρόγραμμα προπόνησης που δημιουργείτε και το επίπεδο έντασης στο οποίο θα την εκτελέσετε, καθώς και η διατροφή που παρέχετε στους μύες σας η οποία θα διασφαλίσει ότι η πρωτεΐνη είναι διαθέσιμη για την ανοικοδόμηση. Γνωρίζοντας το αυτό είναι σημαντικό, καθώς υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να ενισχύσετε και να επιταχύνετε τη διαδικασία.

Πώς μπορείτε να την διαχειριστείτε για μεγαλύτερα κέρδη;

Ένα πλεονέκτημα που έχετε με την MPS είναι ότι ξέρετε πότε θα εφαρμόσετε το στρες. Σωστά; Ξέρετε ότι πάτε στο γυμναστήριο, οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα. Μπορείτε να βοηθήσετε την MPS ενώ μειώνετε τον μυϊκό πόνο και το χρόνο αποκατάστασης, παρέχοντας επαρκώς αμινοξέα, έτσι ώστε η MPS να έχει πρόσβαση σ’ αυτά. Η ύπαρξη αμινοξέων στο αίμα σας έτοιμα για απορρόφηση από τα κύτταρα σημαίνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα καύσιμα για να συνεχίσουν να προμηθεύουν τη διαδικασία. Τα προ-προπονητικά σας καύσιμα θα πρέπει να περιλαμβάνουν αμινοξέα, πρωτεΐνες, ή/και βιοενεργά πεπτίδια, μαζί με άλλα συστατικά. Η δεύτερη στρατηγική είναι να διεγείρετε τον κύκλο της MPS κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την προπόνηση, οπότε και πάλι, έχετε το διαθέσιμο καύσιμο.

Τα υπόλοιπα

Η ανάκαμψη ξεκινά πριν από την πρώτη σας επανάληψη. Να θυμάστε ότι η MPS ανοικοδομείται λόγω βλάβης, και η ανάκαμψη είναι η συνέχεια. Εάν προπονείστε πολύ βαριά, εάν δεν δίνετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο μεταξύ των προπονήσεων, εάν χρησιμοποιείτε κακή τεχνική, ή εάν δεν τρώτε καλά, κινδυνεύετε να χάσετε από τα αποτελέσματα σας για τα οποία έχετε δουλέψει τόσο σκληρά.

Πηγή: Muscleandfitness.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ