mobadv

Τα αναβολικά στεροειδή σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σύμφωνα με μελέτες η χρήση στεροειδών αναβολικών για την αύξηση του μυϊκού όγκου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες αφού προκαλούν την καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων.


 

Τα στεροειδή αναβολικά εκτός από τις ξεχωριστές τους ιδιότητες το καθένα γενικά είναι γνωστό πως ανεβάζουν τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Μια μελέτη που έγινε από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Yale και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Βιοχημείας κατέληξε στο γεγονός πως τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης σκοτώνουν τα κύτταρα του νευρικού συστήματος. Οι μελετητές πιστεύουν πως αυτό το συμπέρασμα μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι χρηστές στεροειδών αποκτούν επιθετική συμπεριφορά και καμιά φορά παρουσιάζουν συμπτώματα αυτοκτονίας, μια κλινική κατάσταση γνωστή σαν hyperexcitability. Η κατάσταση είναι πολύ γνωστή και διαδεδομένη στον κόσμο του Bodybuilding όπου και αναφέρεται σαν «roid rage». Η επικεφαλής των ερευνών, η καθηγήτρια Barbara Ehrlich λέει χαρακτηριστικά: « Την επόμενη φορά που κάποιος «φουσκωτός» σε ένα σπορ αυτοκίνητο κάνει κάποιον επικίνδυνο ελιγμό στο δρόμο ή σας κόψει, μην νευριάσετε. Απλώς πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε πως πιθανότατα δε φταίει αυτός.»


 

Η επιστημονική ομάδα του Yale εξέθεσε ανεπτυγμένα νευρικά κύτταρα στην τεστοστερόνη και βρήκε πως αυτή ενεργοποιούσε την προγραμματισμένη διαδικασία θανάτου των κυττάρων γνωστή και ίσως «απόπτωση». Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που σε φυσιολογικές καταστάσεις παίζει καταλυτικό ρόλο στον καθαρισμό των ιστών από κύτταρα όπου έχουν υποστεί βλάβες και μπορεί να είναι ζημιογόνα για τον οργανισμό. Πάραυτα όταν τα υγιή κύτταρα αρχίζουν και «αυτοκτονούν» , αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται σε παθολογικές νευρολογικές καταστάσεις όπως η γνωστή νόσος Αλτσχάιμερ. Η απόπτωση χαρακτηρίζεται από αποσταθεροποίηση της κυτταρικής μεμβράνης, «σπασίματα» στην αλυσίδα του DNA και στην ενεργοποίηση των «εκτελεστών πρωτεϊνών», γνωστών σαν caspases.


 

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Νευροεπιστήμης της Συμπεριφοράς βρήκε πως η χορήγηση στεροειδών αναβολικών σε κανονικά ήρεμα έφηβα χάμστερ τα έκανε ιδιαίτερα επιθετικά. Τα συμπτώματα διήρκεσαν περίπου δύο εβδομάδες, δηλαδή ουσιαστικά το μισό της αντίστοιχης εφηβείας τους. Αναλύσεις που έγιναν μετά αποκάλυψαν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των χάμστερ. Ο καθηγητής Richard Melloni που ήταν ο επικεφαλής αυτή της έρευνας που έγινε στο Βορειοανατολικό Πανεπιστήμιο της Βοστόνης πως είναι πιθανό τα ίδια ευρήματα να ισχύουν και για τους ανθρώπους. Ο John Brewer που είναι διευθυντής του Αθλητικής Ακαδημίας του Lucozade λέει ως τα ευρήματα δεν εξέπληξαν.


 

Οι άνθρωποι νομίζουν πως τα αναβολικά είναι απαγορευμένα μόνο επειδή μεγιστοποιούν την αθλητική απόδοση όμως αγνοούν τον δεύτερο και εξίσου σημαντικότερο λόγο, δηλαδή ότι προκαλούν βλάβες στην υγεία. Αυτές οι μελέτες προσφέρουν επιπλέον στοιχεία γιατί δεν πρέπει να ενδίδουν οι αθλητές, όλων των βαθμίδων και αθλημάτων, στη χρήση στεροειδών αναβολικών και άλλων χημικών ουσιών. Η χρήση αυτών των ουσιών όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία αλλά παράλληλα αμαυρώνει τον χώρο του αθλητισμού του οποίου ρόλος προπαντός πρέπει να είναι η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός.
 

Πηγή: BBC

 

http://www.fitnesspulse.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιες τροφές και συμπληρώματα βελτιώνουν τo σπέρμα
  • Τι κάνουν στο σώμα και στο μυαλό σου τα συμπληρώματα για πριν την προπόνηση
  • 3 συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν στο bodybuilding
  • Η χρήση αναβολικών επιφέρει σοβαρούς τραυματισμούς στους τένοντες
  • Τροφοδότησε τον οργανισμό σου με τα απαραίτητα κατά την προπόνηση
  • Μια μοναδική προσφορά με συμπληρώματα της Full Force για μυϊκή ανάπτυξη και δύναμη!
loading...

GIF ISO FINAL 1