Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63
  • JFolder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir
  • JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: /home/ifitnessbook/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v=2.8.0&sitepath=/
mobadv

Κατανοώντας τα προ-προπονητικά συμπληρώματα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα προ-προπονητικά συμπληρώματα έχουν παρουσιάσει μια ραγδαία ανάπτυξη σε ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διαφημίζουν συνεχώς νέα προϊόντα στην αγορά, υποστηρίζοντας ότι το καθένα υπερισχύει από το άλλο, αλλά τι είναι αυτό που κάνει αυτά τα προϊόντα τόσο ελκυστικά;

Αυτό το άρθρο έχει στόχο να καλύψει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα προ-προπονητικά συμπληρώματα, περιγράφοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ενώ θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο προϊόν μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για εσάς.



Τι είναι τα προ-προπονητικά συμπληρώματα;

Αυτού του είδους συμπληρώματα είναι σχεδιασμένα για να λαμβάνονται πριν από την άσκηση, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης. Τα προϊόντα με βάση διεγερτικά συστατικά για την ενίσχυση της ενεργείας και της εστίασης κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι τα πιο δημοφιλή, αν και υπάρχουν αρκετές επιλογές μη-διεγερτικών συμπληρωμάτων για όσους προτιμούν να αποφεύγουν το έντονο συναίσθημα. Παράλληλα με τα διεγερτικά, τα συστατικά τείνουν να περιλαμβάνουν ενισχυτές επιδόσεων, όπως η κρεατίνη, βήτα-αλανίνη, και μηλική κιτρουλίνη, καθώς και ενισχυτές νιτρικού οξείδιου, όπως η αγματίνη.



Συστατικά:

Κατά την επιλογή ενός προ-προπονητικού συμπληρώματος είναι σημαντικό να βασίζετε την απόφασή σας γύρω από τα συστατικά που περιέχονται στο προϊόν. Πιο κάτω είναι μια γρήγορη αναφορά στα κοινά συστατικά και στα σχετικά αποτελέσματά τους.




Καφεΐνη: Ένα διεγερτικό που, εάν χορηγηθεί σωστά μπορεί να προωθήσει την αύξηση της προσοχής, τη φυσική επίδοση και την αυξημένη μυϊκή ανάκαμψη.



Methylhexanamine: Είναι ένα πολύ ισχυρό διεγερτικό που περιλαμβάνεται σε πολλά προ-προπονητικά συμπληρώματα. Οι χρήστες του παρατηρούν γενικά μια ισχυρή ενίσχυση της ενέργειας, βελτιώνοντας την αντοχή και ενεργώντας ως ενισχυτής της καλής διάθεσής.



Κρεατίνη: Η κρεατίνη είναι ένα φυσικό συστατικό του κρέατος που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας. Η κρεατίνη παράγεται φυσικά στο σώμα από τα αμινοξέα γλυκίνη, αργινίνη και μεθειονίνη. Η κρεατίνη χρησιμοποιείται για την ανασύνθεση του ΑΤΡ. Το ATP, ή τριφωσφορική αδενοσίνη είναι η «δύναμη» που οδηγεί τη μυϊκή ενέργεια. Όταν απαιτείται σύσπαση από ένα μυ, οι δεσμοί στα μόρια του ΑΤΡ χωρίζονται, παράγοντας την ADP (διφωσφορική αδενοσίνη). Η ενέργεια που απελευθερώνεται από το σπάσιμο αυτού του δεσμού είναι το κίνητρο για τη μυϊκή σύσπαση.


Τα συμπληρώματα που περιέχουν κρεατίνη αυξάνουν την ποσότητα κρεατίνης μέσα στους μύες, ενισχύοντας την ικανότητα για ανάπλαση της ATP. Με άλλα λόγια η κρεατίνη αυξάνει την ικανότητα των μυών να διατηρήσουν την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων άσκησης υψηλής έντασης.



Βήτα-αλανίνη: Τα συμπληρώματα με βήτα-αλανίνη έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη συγκέντρωση καρνοσίνης στους μύες με αποτέλεσμα τη μείωση της κόπωσης στους αθλητές και μία αύξηση της συνολικής μυϊκής εργασίας. Η δοσολογία μεταξύ 3.2g - 6.4g τείνει να είναι η ιδανική για τους περισσότερους αθλητές. Μία παρενέργεια της βήτα-αλανίνης είναι αυτή της παραίσθησης, γνωστή από πολλούς χρήστες ως "το τσίμπημα της βήτα-αλανίνης". Αυτή είναι μια ακίνδυνη παρενέργεια που πολλοί συμπαθούν και άλλοι την βρίσκουν ενοχλητική. Αν δεν είστε οπαδός των παρενεργειών αλλά οπαδός της βήτα-αλανίνης είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα χωρίς βήτα-αλανίνη, παίρνοντας παράλληλα αλλά ξεχωριστά τη βήτα-αλανίνη. Αυτό επιτρέπει το διαχωρισμό της δοσολογίας σε πολλές μικρότερες δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, που πολλοί βρίσκουν ότι περιορίζει ή εξαλείφει τις παρενέργειες.



Μηλική κιτρουλίνη: Η μηλική κιτρουλίνη είναι το όλο ένα και πιο δημοφιλές συστατικό στα προ-προπονητικά συμπληρώματα. Το προϊόν αυτό έχει αποδειχθεί κλινικά ότι ενισχύει την αερόβια απόδοση και είναι ένας πρόδρομος της αργινίνη.



Όξινο ανθρακικό νάτριο: Ίσως μια λιγότερο γνωστή, αλλά αξιοσημείωτη ένταξη σε μερικά προ-προπονητικά συμπληρώματα, είναι το όξινο ανθρακικό νάτριο γνωστό και ως μαγειρική σόδα. Λειτουργεί ως απομονωτικό του γαλακτικού οξέος καθυστερώντας την κόπωση και ενισχύοντας την αντοχή.



Μεθυλο-συνεφρίνη: Η Μεθυλο-συνεφρίνη ενεργοποιεί τους β-αδρενεργικούς υποδοχείς και ως εκ τούτου παρουσιάζει μια λιπολυτική και θερμογόνα ικανότητα αφού βελτιώνει τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης. Η κατανάλωση της Μεθυλο-συνεφρίνης πριν από την προπόνηση μπορεί να ενισχύσει την κατανομή του λίπους με επακόλουθο τη χρήση του για την απαιτούμενη ενέργεια. Το προϊόν αυτό βελτιώνει επίσης την προσοχή και την εστίαση ενισχύοντας έτσι τη σχέση μεταξύ μυαλού και μυ για μια πιο αποτελεσματική προπόνηση.



Αγματίνη: Η αγματίνη ενεργεί διεγείροντας την απελευθέρωση των ορμονών της υπόφυσης συμπεριλαμβανομένης της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και της αυξητικής ορμόνης (GH). Η αγματίνη επίσης αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου (Ν.Ο.), μέσω δύο οδών, διεγείροντας την απελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου, αναστέλλοντας επίσης τύπους συνθετάσης του νιτρικού οξειδίου (ένζυμα που διασπούν το Ν.Ο.).



Ταυρίνη: Η Ταυρίνη συχνά περιλαμβάνεται για τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης. Συμμετέχει στη μείωση της μυϊκής κόπωσης και ενεργεί ως διογκωτής των κυττάρων, αντλώντας νερό μέσα στους μύες.



Αργινίνη: Η αργινίνη μπορεί να είναι ευεργετική για τους αθλητές, καθώς η χρήση της περιλαμβάνει τη μετατροπή της σε μονοξείδιο του αζώτου (Ν.Ο.) μέσω της συνθετάσης του νιτρικού οξειδίου, και την διέγερση της αυξητικής ορμόνης.



Ακετυλο-L-καρνιτίνη HCL (ALCAR): Η Ακετυλο-L-καρνιτίνη είναι ένα τροποποιημένο αμινοξύ που υποστηρίζει την παραγωγή της κυτταρικής ενέργειας, βοηθώντας στη μεταφορά του λίπους στα μιτοχόνδρια, όπου οξειδώνεται και μετατρέπεται σε ATP (χημική ενέργεια για το κύτταρο). Η Ακετυλο-L-καρνιτίνη είναι μια ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμη μορφή της L-καρνιτίνης που βοηθά στη διατήρηση του υγιούς κυτταρικού μεταβολισμού της ενέργειας και υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.



Προπιονύλο-L-καρνιτίνη (GPLC): Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα νιτρικού οξείδιου αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος στο σκελετικό μυ και στην καρδιά, οδηγώντας σε μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την άσκηση. Ελέγχει επίσης τα επίπεδα γαλακτικού οξέος ενισχύοντας έτσι την αντοχή, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή στους αθλητές όλων των κλάδων.




Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο συμπλήρωμα για χρήση πριν από την προπόνηση.

Η επιλογή του σωστού συμπληρώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο που επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει. Για όλους εσάς που δεν χρησιμοποιείτε διεγερτικά προτείνεται κάτι από την πιο ήπια κλίμακα συμπληρωμάτων, ενώ μερικοί προτιμούν βαρύτερα διεγερτικά για την ενίσχυση των επιδόσεών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι χρήστες με χαμηλή ανεκτικότητα στα διεγερτικά μπορεί να παρατηρήσουν μια απότομη πτώση ενεργείας από κάποιο ιδιαίτερα ισχυρό διεγερτικό αφότου τελειώσει η επίδραση του, έτσι είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε, αν πιστεύετε ότι μπορεί είστε ευαίσθητος σε αυτά. Πολλοί προτιμούν να αποφεύγουν εντελώς τα προϊόντα με διεγερτικές ουσίες και για να αποφύγετε την ανάπτυξη ανεκτικότητας σε διεγερτικά προϊόντα, είναι καλύτερα να περιορίζεται τη χρήση τους σε περίπου 3 φορές την εβδομάδα. Μπορεί επίσης να αξίζει τον κόπο να παίρνετε ένα προϊόν που δεν περιέχει διεγερτικά, μόλις τελειώσετε την χρήση ενός το οποίο περιέχει.




Πηγή: Predatornutrition.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς να χρησιμοποιείτε την κρεατίνη αποτελεσματικά
  • Τα 10 κορυφαία συμπληρώματα του Bodybuilding
  • Ποια είναι τα ασφαλέστερα συμπληρώματα τεστοστερόνης;
  • Πρωτεΐνη και αύξηση μυϊκού όγκου Written by Ειρήνη Παυλάκη Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • Τι είναι τα συμπληρώματα Νιτρικού Οξείδιου;
  • Συμπληρώματα για αρχάριους bodybuilders
loading...

GIF ISO FINAL 1