Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63
  • JFolder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir
  • JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: /home/ifitnessbook/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v=2.8.0&sitepath=/
mobadv

Μηλική κιτρουλίνη: Ο μαχητής της κόπωσης!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Κανένα σύγχρονο προ-προπονητικό συμπλήρωμα δεν είναι πλήρες χωρίς την κιτρουλίνη. Πιο κάτω θα δούμε γιατί αυτό το αμινοξύ κερδίζει το δρόμο προς την δημοσιότητα!
 
Τα συμπληρώματα τείνουν να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς αθλητές. Ένας bodybuilder μπορεί να κοιτάζει ένα μπουκάλι διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξέων, για παράδειγμα, και να βλέπει αυξημένη μυϊκή ανάπτυξη και παρατεταμένη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση. Ένας τριαθλητής θα μπορούσε να κοιτάξει το ίδιο μπουκάλι και να δει ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο μετά από μια προπόνηση. Μια διαγωνιζόμενη στην κατηγορία μπικίνι θα μπορούσε να δει το συμπλήρωμα αυτό ως μέσο διατήρηση της μυϊκής μάζας ενώ βρίσκεται σε μια φάση γράμμωσης για την ημέρα των αγώνων.
 
Όταν πρόκειται για την ένωση αμινοξέος μηλική κιτρουλίνη, και οι τρεις από αυτούς τους αθλητές μπορούν να δουν μια ενιαία σημαντική λειτουργία: την καθυστέρηση της εμφάνισης της κόπωσης κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης. Οι αθλητές αντοχής συμπληρώνονται με κιτρουλίνη για ακριβώς αυτόν τον λόγο εδώ και πολλά χρόνια, και μετά από μια πληθώρα από υποσχόμενες μελέτες τα τελευταία χρόνια, το ίδιο κάνουν και οι αθλητές δύναμης . Στην πορεία, η κιτρουλίνη έχει γίνει σχεδόν υποχρεωτικό συστατικό στα προ-προπονητικά συμπληρώματα ή σε οποιοδήποτε προϊόν που υπόσχεται μεγαλύτερο μυϊκό φούσκωμα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.
 
Αλλά είναι η καταπολέμηση της κόπωσης το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η μηλική κιτρουλίνη; Σίγουρα όχι. Πιο κάτω θα δούμε γιατί αυτή η ένωση αμινοξέος κερδίζει οπαδούς σε ολοκληρο τον αθλητικό κόσμο.
 
 
Τι είναι η μηλική κιτρουλίνη;
 
Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται όταν το αμινοξύ ορνιθίνη συνδυάζεται με την καρβαμυλοφωσφορική. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του κύκλου της ουρίας, έναν τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διαθέτει το άχρηστο άζωτο. Η περισσεύον κιτρουλίνη από τη συμπλήρωση πιστεύεται να βάζει τον κύκλο της ουρίας σε υπερλειτουργία αναρροφώντας την αμμωνία (από τρία μόρια αζώτου) που παράγεται από τους εργαζόμενους μύες προτού να μπορέσει να παράγει κόπωση.
 
Η κιτρουλίνη είναι επίσης ένα υποπροϊόν της μετατροπής του σώματος του αμινοξέος αργινίνη σε νιτρικό οξείδιο (ΝΟ). Η περισσεύον κιτρουλίνη, όπως έχει δείξει ένας αριθμός από μελέτες, αυξάνει την ποσότητα της αργινίνης στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Το περισσότερο νιτρικό οξείδιο, όπως μπορεί να έχετε ακούσει, σημαίνει αυξημένη ροή του αίματος στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία τους επιτρέπει να διαρκούν περισσότερο υπό πίεση και να παράγουν μεγαλύτερο μυϊκό φούσκωμα σε αρσιβαρίστες.
 
 
Το μηλικό, ή μηλικό οξύ, είναι μία ένωση άλατος που χρησιμοποιείται συχνά ως συντηρητικό τροφίμων και, στη φύση, συμβάλλει στην πικρή γεύση των μήλων και άλλων φρούτων. Σε συμπληρωματική μορφή, είναι δεσμευμένο με την κιτρουλίνη και διάφορα άλλα συμπληρώματα για να τους δώσει σταθερότητα στο σώμα.
 
Ωστόσο, το μηλικό πιστεύεται επίσης ότι έχει δυνατότητες καταπολέμησης της κόπωσης από μόνο του, βοηθώντας την ανακύκλωση του γαλακτικού οξέος του σώματος και την χρήση του για ενέργεια.

 
Μακρύτερες προπονήσεις, λιγότερος πόνος, καλύτερη ανάκαμψη
 
Με την επιτάχυνση της εκκαθάρισης της αμμωνίας, η συμπληρωματική κιτρουλίνη αναβάλλει την αναπόφευκτη μείωση του pH των μυών που συμβαίνει κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Καθώς πέφτει το pΗ, ο μυς γίνεται πιο όξινος και η κόπωση παρουσιάζεται πιο γρήγορα.
 
Μια μελέτη του 2010 από Ισπανούς ερευνητές εξέτασε πώς η διαδικασία αυτή επηρέασε τα αποτελέσματα των αθλητών δύναμης στις πιέσεις πάγκου. Τα άτομα που έπαιρναν μηλική κιτρουλίνη κατάφεραν να ολοκληρώσουν 50% περισσότερες επαναλήψεις κατά την προπόνηση μέχρι το σημείο της μυϊκής εξάντλησης συγκριτικά με τα άτομα που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.
 
Επίσης η συμπλήρωση με μηλική κιτρουλίνη συνέβαλε στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά από την έντονη προπόνηση με βάρη.
 
 
Πηγή: Bodybuilding.com
 
 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Liquid Magnesium, ένα συμπλήρωμα μαγνησίου για μυϊκή αποθεραπεία και μείωση της κόπωσης
  • Νιώθετε κόπωση; Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα πάνω σας!
  • Μυϊκή Κόπωση και Πόνος που προκαλούνται από το Γαλακτικό Οξύ
  • Κατάγματα κόπωσης. Γράφει η Μαρία-Πηγή Ψαρράκη
loading...

GIF ISO FINAL 1