mobadv

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Οι ελεύθερες ρίζες εκκρίνονται όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση στρες, περιλαμβανομένης βέβαια και μιας εντατικής προπόνησης. Η έντονη γυμναστική δημιουργεί ένα περιβάλλον στρες στον οργανισμό θέτοντάς τον σε απίστευτη δοκιμασία. Όταν δεν λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα αυτές οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξείδωση μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μερική καταστροφή των κυττάρων και κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή ιώσεων, τραυματισμών έως και σοβαρών ασθενειών. Άλλες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μέσω της ραγδαίας απελευθέρωσης των ελευθέρων ριζών είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες, το αλκοόλ και το κάπνισμα αλλά και η έλλειψη ποιοτικού ύπνου, καθώς και το εργασιακό άγχος αλλά και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες.

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στον International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism περιγράφει έναν τρόπο θωράκισης του οργανισμού.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 20 αγύμναστους άνδρες και τους έβαλαν σε ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων, το οποίο ξεκίνησε με 8 ασκήσεις στο 50% της μέγιστης δύναμης (1RM). Οι προπονήσεις αυτές χωρίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 48 ώρες αποθεραπείας και στο τέλος της 8ης εβδομάδας οι αθλούμενοι εκτέλεσαν τις ίδιες ασκήσεις ανεβάζοντας την ένταση στο 80% της μέγιστης δύναμης (1RM). Στη συνέχεια ανέλυσαν δείγμα από το αίμα των αθλητών, τα οποία έδειξαν μεγάλη αύξηση στην υπεροξειδική δισμουτάση μεταξύ της πρώτης και όγδοης εβδομάδας. Η αύξηση αυτών των ενζύμων προκαλεί τεράστια αντιοξειδωτική θωράκιση στα κύτταρα.

Με την αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης το σώμα επίσης αυξάνει την ικανότητά του στην αντίσταση απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Ασφαλώς η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε αρχάριους αθλούμενους και δεν ενέσκυψε στα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας προπόνησης με βάρη. Από την άλλη μεριά είναι σίγουρο και αποδεδειγμένο ότι η σωστή προπόνηση με την παράλληλη λήψη μια καλής αθλητικής πολυβιταμίνης, η οποία περιέχει γενναία ποσότηταβιταμίνης C θα προσφέρει μια σίγουρη και ασφαλή αντιοξειδωτική λύση του οργανισμού.

X-TREME TIP: Οι ελεύθερες ρίζες πέρα από την οξείδωση των κυττάρων προκαλούν και κάτι ακόμα που έχει άμεση σχέση με την προπόνηση ενός έμπειρου αθλητή. Προκαλούν αναστολή και επιβράδυνση της παραγωγής νιτρικού οξειδίου κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μια χρήσιμη και πολύ αποτελεσματική συμβουλή είναι μαζί με ένα προεξασκητικό συμπλήρωμα νιτρικού να προσθέτουμε και 1.000-2.000mg βιταμίνης C, κάτι που θα καταπολεμήσει ταχύτατα τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί η μέγιστη δυνατή ποσότητα νιτρικού οξειδίου με την επίδραση που όλοι γνωρίζουμε στην προπόνηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Η συμβολή του μαγνήσιου στην άσκηση
  • Πως η άσκηση με βάρη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  • 4 τρόποι που το τρέξιμο θωρακίζει την ψυχική σου υγεία
  • Οι καλύτερες ασκήσεις για την καρδιά μας
  • Τρεις μπάλες… τρεις δυνατές προπονήσεις στη παραλία!
  • Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλύνετε τα ρούχα της προπόνησης;
loading...

GIF ISO FINAL 1