Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΑΤΙΝΗ!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η χρήση συμπληρωμάτων κρεατίνης είναι πάρα πολύ διαδεδομένη πλέον σε όλον τον αθλητικό χώρο και στους περισσότερους αθλητές, ερασιτέχνες και μη. Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν κρεατίνη ήταν οι Σουηδοί και οι αθλητές της ανατολικής Γερμανίας στη δεκαετία του 1960.

Ακολούθησαν και άλλοι “ΑνατολικοΕυρωπαίοι” καθώς και οι Ιταλοί οι οποίοι χρησιμοποίησαν κρεατίνη στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής τους ομάδας στο Παγκόσμιο του 1982. Από τότε η χρήση της κρεατίνης επεκτάθηκε και στις ποδοσφαιρικές ομάδες καθώς και σε πολλά άλλα αθλήματα.

Σε αυτό το άρθρο στίλ q&a θα δούμε τις πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη σωστή χρήση μονοϋδρικής κρεατίνης (creatine monohydrate), η οποία είναι και η πιο δημοφιλής μορφή του συμπληρώματος. Πρέπει να επισημάνουμε εδώ πως η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής προτείνεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.

1. Πρέπει Να Παίρνω Κρεατίνη Κυκλικά Ή Συνεχόμενα;
Αν αποφασίσουμε να πάρουμε κρεατίνη με «κύκλους» τότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε το 6-8 εβδομάδες on / 4 εβδομάδες off, καταναλώνοντας 5-10γρ ημερησίως. Με λίγο μικρότερη δόση μπορούμε να την παίρνουμε συνεχόμενα μιας και (μέχρι τώρα τουλάχιστον) δεν έχουν ακουστεί προβλήματα από την συνεχή χρήση. Aν κάνετε συνεχόμενη χρήση να κάνετε 1-2 διαλείμματα 4 βδομάδων το χρόνο. Η ποσότητα που πρέπει να λαμβάνει κάποιος εξαρτάται από το σωματικό του βάρος. Άλλες ανάγκες έχει κάποιος που είναι 60 κιλά και άλλες κάποιος που ζυγίζει 120.

2. Τι Πρέπει Να Προσέξω Κατά Τη Χρήση Κρεατίνης;
Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό. Τουλάχιστον 3-4 λίτρα ημερησίως. Οι μυς αποτελούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό και η κρεάτινη λειτουργεί με την κατακράτηση υγρών άρα ναι είναι πολύ σημαντικό να πίνουμε ΠΟΛΥ νερό! Επίσης, εκμεταλλευτείτε την παραπάνω δύναμη που προσφέρει η κρεατίνη κάνοντας πιο δυνατές προπονήσεις και αυξάνοντας τα κιλά. Επίσης για να λειτουργήσει σωστά η κρεατίνη θα πρέπει πρώτα να αφομοιωθεί και σωστά. Η πλήρης διάλυση της σε χλιαρό/ζεστό νερό είναι άκρως σημαντική, έτσι ώστε να υπάρξει κατάλληλη απορρόφηση από τον οργανισμό.

3. Πρέπει Να Κάνω Φόρτωμα;
Δεν είναι απαραίτητο αλλά δεν είναι και λάθος. Όταν λέμε φόρτωμα εννοούμε να πάρουμε μεγαλύτερη δόση τις πρώτες 5 μέρες έτσι ώστε να επωφεληθούμε συντομότερα από την κρεατίνη. Το τελικό αποτέλεσμα βέβαια θα είναι ίδιο είτε κάνουμε φόρτωμα είτε όχι.

4. Τι Αποτελέσματα Να Περιμένω;
Μια μικρή αύξηση βάρους εξαιτίας της κατακράτησης υγρών και φυσικά μια μικρή αύξηση στη δύναμη. Αποτέλεσμα αυτών είναι οι εντονότερες προπονήσεις. 1-2 κιλά τις πρώτες 2 εβδομάδες με το τελικό αποτέλεσμα πάντα εξαρτώμενο από την ένταση της προπόνησης και τη σωστή διατροφή.

5. Αν Σταματήσω Την Κρεατίνη Τι Γίνεται;
Σίγουρα θα χαθούν τα υγρά (μικρή πτώση βάρους) που κατακρατούσαν οι μυς και θα πέσουμε σε δύναμη. Με σωστή διατροφή και γυμναστική όμως θα είμαστε σε σαφώς ανώτερο επίπεδο από αυτό που ήμασταν προτού ξεκινήσουμε τη λήψη κρεατίνης.

6. Πότε Χρησιμεύει Η Κρεατίνη; Σε Περίοδο Γράμμωσης Ή Όγκου;
Θα βοηθήσει σε οποιαδήποτε από τις δυο φάσεις βρίσκεστε. Απλά σε περίοδο γράμμωσης αν καταναλώνετε οτιδήποτε έχει διουρητικές ιδιότητες (π.χ. πράσινο τσάι, καφεΐνη) να φροντίσετε να πίνετε ακόμα περισσότερο νερό.

7. Θα Αντιμετωπίσω Side Effects;
Πιθανότατα κάποια γαστρεντερολογική ενόχληση ή/και μυϊκές κράμπες. Οι παρενέργειες από τη χρήση κρεατίνης είναι σπάνιο φαινόμενο. Αν τη λαμβάνουμε μαζί με ρόφημα πρωτεΐνης, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες γαστρεντερικών διαταραχών, πράγμα το οποίο είναι πιθανό όταν διαλύεται σκέτη σε νερό.

8. Παίρνω Κρεατίνη Και Δε Βλέπω Αποτελέσματα. Τι Μπορεί Να Φταίει;
Ο πιο συνήθης λόγος είναι ότι είτε δε διαλύεται σωστά η κρεατίνη στο νερό ή η ποσότητα δεν επαρκεί για τα κιλά του αθλούμενου. Ξεκινήστε με 5γρ/μέρα και εάν μετά από μια εβδομάδα δεν έχετε αποτελέσματα στο βάρος και τη δύναμη, αυξήστε τη δοσολογία στα 7γρ. Σιγουρευτείτε πρώτα ότι η σκόνη διαλύεται επαρκώς στο νερό πριν την κατάποση.

9. Παίζει Ρόλο Η Εταιρία Και Η Ποιότητα Της Κρεατίνης;
Σαφώς και παίζει ρόλο. Προτιμήστε σκόνες κρεατίνης creapure και micronized από γνωστές εταιρίες του χώρου που να εμπιστεύεστε. 


10. Παίζει Ρόλο Ο Χρονισμός Λήψης Της Κρεατίνης;
Όχι. Η κρεατίνη δεν είναι όπως π.χ. η καφεϊνη που πρέπει να την παίρνουμε πριν την προπόνηση για ενέργεια. Η κρεατίνη δρα μέσω του κορεσμού των μυών, οπότε ο χρονισμός λήψης δεν παίζει ρόλο. Είτε ληφθεί το πρωί, είτε το απόγευμα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Ίσως υπάρξει λίγο καλύτερη απορρόφηση εάν ληφθεί μεταπροπονητικά, αλλά και πάλι η διαφορά θα είναι μικρή. Σε γενικές γραμμές η κρεατίνη είναι καλύτερα να λαμβάνεται μαζί με τα γεύματα μας.

Πηγή: Bodybuilders.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Διατροφικά tips για να παραμείνεις fit και στις γιορτές
  • Αλλάξτε τις κοινές πηγές πρωτεΐνης σας με οστρακοειδή
  • 5 μυστικά για να χάσεις λίπος όταν τα γονίδιά σου δεν σε βοηθούν
  • Push-ups: Φτιάξε κορμί σε 5 βήματα
  • Τα βαθιά καθίσματα ενεργοποιούν τους μύες
  • Φάκελος Κρεατίνη!
loading...