mobadv

Η χρήση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων στην προπόνηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα αντιοξειδωτικά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή στη βιομηχανία συμπληρωμάτων υγείας για πάνω από 30 χρόνια. Τα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C, Ε και βήτα καροτίνη (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α) βοηθούν στον καθαρισμό από χημικά θραύσματα που ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες» οι οποίες βλάπτουν το DNA των κυττάρων και προκαλούν επίσης, συστηματική φλεγμονή, η οποία πιστεύεται ότι αποτελεί ένα παράγοντα για πολλές ασθένειες. Αυτή η τάση να προκαλούν βλάβη στο σώμα ονομάζεται «οξειδωτικό στρες».


Οι ελεύθερες ρίζες απαραίτητες για τον μεταβολισμό

Ωστόσο, η παραγωγή αυτών των δραστικών σωματιδίων, των ελεύθερων ριζών, είναι ένα ουσιαστικό μέρος του μεταβολισμού και της παραγωγής ενέργειας όταν η τροφή χωνεύεται και μετατρέπεται σε ενέργεια μέσω δραστικών μηχανισμών με γλυκόζη, λίπος και οξυγόνο – διεργασίες που ονομάζονται οξειδωτικός μεταβολισμός και βήτα οξείδωση. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον ενδέχεται να μην υπάρχει κίνδυνος για διατάραξη αυτού του ενεργειακού συστήματος με την υπερβολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τα συμπληρώματα, στα οποία ατομικές βιταμίνες, που προέρχονται από πολύπλοκες ενώσεις σε πλήρη τρόφιμα δρουν με διαφορετικό και αρνητικό τρόπο.

Η υπερβολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών ενδέχεται να είναι χρήσιμη για την καταστολή των επιπλέον ελεύθερων ριζών που παράγονται ως αποτέλεσμα της έκθεσης μας σε περιβαλλοντικούς ρύπους, όπως φυτοφάρμακα στα τρόφιμα ή τοξικές εκπομπές αερίων.

Μια υγιεινή διατροφή, όμως, ειδικά τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, παρέχουν άφθονα διαιτητικά αντιοξειδωτικά. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η υπερβολική πρόσληψη, υπό τη μορφή συμπληρωμάτων, είναι απαραιτήτως καλύτερη, ή αν θα μπορούσε να έχει ακόμη και αρνητικές επιπτώσεις.


Η πρόσληψη βιταμινών από μια υγιεινή διατροφή είναι πιθανόν επαρκές

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υψηλότερη συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C ανά ημέρα είναι 120 χιλιοστόγραμμα (κατά τη διάρκεια του θηλασμού), και λιγότερο σε άλλες περιπτώσεις, κοινές δόσεις συμπλήρωσης των 1000mg και άνω είναι πέρα από το ποσό που θα εξασφαλίσει την κάλυψη μιας περίπτωσης διατροφικών ελλείψεων. Ένα πορτοκάλι περιέχει περίπου 70 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ένα παράδειγμα, και αυτή η αρχή θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί και σε άλλα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Ε.


Προπόνηση με βάρη, Άσκηση και Αντιοξειδωτικά

Τι έχει να κάνει αυτό με την προπόνηση με βάρη και άλλα είδη έντονης άσκησης; Στις σπουδές αθλητικής ιατρικής, έχει αποδειχθεί ότι η έντονη άσκηση παράγει ελεύθερες ρίζες, επειδή τα συστήματα ενέργειας και ο μεταβολισμός επεκτείνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών κάποτε θεωρούνταν χρήσιμα για την πρόληψη της πιθανής ζημιάς που οι ελεύθερες ρίζες (που προκαλούνται από την άσκηση) μπορεί να προκαλέσουν στους μύες και σε άλλους ιστούς – ίσως ακόμη και για την πρόληψη του μυϊκού πόνου κατά τις ημέρες μετά την άσκηση. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί οφέλη για την ανοσία και τη γενική διατροφική συμμόρφωση.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το σώμα προσαρμόζεται στην «επίθεση» της άσκησης που σχετίζεται με τις ελεύθερες ρίζες αυξάνοντας το εσωτερικό, φυσικό σύστημα αντιοξειδωτικής άμυνας του σώματος – κάποια ένζυμα – ίσως ακόμη και σε μεγαλύτερο επίπεδο από ότι σε μη αθλούμενους. Με άλλα λόγια, το σώμα προσαρμοζόταν στο οξειδωτικό στρες από την άσκηση και πιθανώς να μην χρειαζόταν καμία επιπλέον βοήθεια. Και αυτή η προσαρμοστική αντίδραση θα μπορούσε να είναι ακόμη και ο ακρογωνιαίος λίθος των επιπτώσεων της άσκησης στην υγεία.


Συμπληρώματα αντιοξειδωτικών, Προ-οξειδωτικά και Απόδοση

Το ερώτημα κατά πόσο το υπερβολικά υψηλό επίπεδο της αντιοξειδωτικής δράσης (συμπληρώματα) μπορεί να είναι επιβλαβής ή τουλάχιστον να επηρεάσει αρνητικά την αθλητική απόδοση, ακόμα και την υγεία, ακόμη δεν έχει απαντηθεί οριστικά.

Ακόμα κι έτσι, τουλάχιστον μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι, κατά παράδοξο τρόπο, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C μπορεί να έχει μια «προ-οξειδωτική» επίδραση υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Μια μελέτη, επίσης, η οποία δημοσιεύτηκε το 2009 στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», έδειξε ότι ακόμα και μέτριες δόσεις αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων μπλοκάρουν την προσαρμοστική αντίδραση των φυσικών συστημάτων άμυνας του οργανισμού σε αθλούμενους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα που έπαιρνε βιταμίνες δεν υπήρχε βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη – η οποία συνήθως παρουσιάζεται με την άσκηση – και σχεδόν καμία διέγερση από το φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού από την οξειδωτική βλάβη.


Περιληπτικά

Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να γίνει αντιληπτό ακριβώς πώς και πότε τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα, αν πραγματικά είναι. Αν τρώτε καλά, με χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα μπορεί να σας καλύψει τις απαιτούμενες σας ανάγκες. Αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι αν ασκείστε σκληρά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, και καταναλώνετε επιπλέον φαγητό για να τροφοδοτήσετε τη δραστηριότητα αυτή, η σωστη και υγιεινή διατροφή είναι πιθανό να παράσχει τα επιπλέον αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την εν λόγω δραστηριότητα.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολύπλοκες αντιοξειδωτικές επιδράσεις των τροφίμων δεν μπορούν να αναπαραχθούν από τα συμπληρώματα.

Φροντίστε να τρώτε υγιεινά και αρκετά για να τροφοδοτήσετε την προπόνηση σας με βάρη ή άλλα είδη άσκησης και τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα θα σας είναι μάλλον αχρείαστα.


Πηγή: Weighttraining.about.com

από: www.fit-blaster.com

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Οι καλύτερες ασκήσεις για την καρδιά μας
  • Τρεις μπάλες… τρεις δυνατές προπονήσεις στη παραλία!
  • Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλύνετε τα ρούχα της προπόνησης;
  • Πώς θα εξαφανίσετε το «σωσίβιο» κάνοντας ποδήλατο!
  • Πως ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βελτιώσει την προπόνησή σου;
  • 8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στην προπόνηση τρικεφάλων
loading...

GIF ISO FINAL 1