mobadv

Γιατί τα λίπη είναι απαραίτητα στη διατροφή μας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Είμαστε αυτό που τρώμε, σωστά; To ακούμε  εδώ και χρόνια. Και αν θέλουμε να αδυνατίσουμε και να κάψουμε το λίπος του σώματος, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε τα λιπαρά, σωστά; ΛΑΘΟΣ! Τα τελευταία 20 και παραπάνω χρόνια τα media βομβαρδίζουν τον κόσμο με επιχειρήματα και λόγους γιατί να αποφεύγουμε τα λιπαρά.

Προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν το κοινό ότι πρόκειται για την κύρια αιτία πίσω από την παχυσαρκία, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τις καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α., συνδέοντάς τα με χρόνιες παθήσεις και κατατάσσοντάς τα ως τον νούμερο ένα εχθρό της υγείας. Με τη σειρά τους, εταιρίες τροφίμων, εκμεταλλευόμενες τον πανικό, λανσάρουν τις δικές τους βερσιόν από προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ σε διαφημίσεις για να μας πείσουν ότι αγοράζοντας τα "0 τις εκατό" αγαθά τους θα γίνουμε λεπτότεροι και πιο υγιείς. Και με τη σειρά τους, κυβερνήσεις και οργανισμοί έχοντας αντιστρέψει την διατροφική πυραμίδα, μας παρουσιάζουν στη βάση τους υδατάνθρακες και τα ψωμιά για να τα καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση και τα λιπαρά στην κορυφή για να τα αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι.

 

Ξέρουμε ποια είναι τα κακά λιπαρά, γνωρίζουμε όμως ότι τα καλά λιπαρά δεν είναι μόνο "καλά", αλλά απολύτως απαραίτητα;

Δεν ήταν παρά τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο του internet, που ο κόσμος άρχισε να ενημερώνεται από άρθρα που είχαν ως βάση αδιαμφισβήτητες πανεπιστημιακές μελέτες για τα πραγματικά οφέλη των λιπαρών σε μια δίαιτα. Πλέον, ο περισσότερος κόσμος ξέρει να ξεχωρίζει τα "κακά" λιπαρά (αυτά που οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί "ξέχασαν" να διευκρινίσουν στις πυραμίδες τους) από τα "καλά" λιπαρά. Η λάσπη όμως έμεινε. Και ενώ ο κόσμος πλέον ξέρει ότι τα πατατάκια, τα μπισκότα, οι τηγανιτές πατάτες και τα καμμένα ζωικά λίπη είναι "κακά", ωστόσο δεν γνωρίζει ακόμα πόσο καλά είναι τα "καλά" λιπαρά. Και αυτό πάλι έχει να κάνει με τα media. Η λέξη "καλά" είναι γενική και μεταφράζεται με πολλούς τρόπους. Η πραγματική λέξη για τα εν λόγω λιπαρά είναι μια και αν πραγματικά χρησιμοποιούταν, τότε σίγουρα ο κόσμος θα καταλάβαινε. Βγάλτε λοιπόν την λέξη "καλά" δίπλα από τα λιπαρά και αντικαταστήστε την με τη λέξη "απαραίτητα" και ας μάθουμε το γιατί.

Υγεία
Το δέρμα, τα μαλλιά, τα όργανα, ο εγκέφαλος, και κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρειάζεται λίπη για να λειτουργήσει σωστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κάνετε βουτιά  στα τηγανιτά και να μπλοκάρετε τα αιμοφόρα αγγεία σας. Θα πρέπει να ξέρετε ποιες τροφές σας παρέχουν τις κατάλληλες ποσότητες "απαραίτητων" καλών λιπαρών. Οι καλύτερες πηγές είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, το λινέλαιο, τα αυγά (ναι, τα αυγά) και όλα τα κρέατα αν μαγειρευτούν με έναν υγιεινό τρόπο. Θα θέλετε όμως επίσης, να επικεντρώσετε την διατροφή σας γύρω από τροφές πλούσιες σε Α, D, E και K βιταμίνες που είναι οι λεγόμενες λιποδιαλυτές βιταμίνες, ο οποίες βοηθούν τον οργανισμό στο μεταβολισμό των λιπαρών που προσλαμβάνετε.

Ενέργεια
Κάθε γραμμάριο λίπους περιέχει 9 θερμίδες, περισσότερο από δύο φορές από όσο μπορείτε να απολαύσετε από πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες, που περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Από τη στιγμή που καταναλωθούν, τα λίπη διασπώνται (και ΔΕΝ γίνονται λίπος το οποίο με έναν μαγικό τρόπο αποθηκεύεται στην κοιλιά σας) οπότε και θα κυκλοφορήσει στο αίμα με τη μορφή λιπαρών οξέων και γλυκερόλης. Η γλυκερόλη στη συνέχεια μετατρέπεται σε γλυκόζη, η οποία λαμβάνει χώρα στο ήπαρ, και προσφέρει ενέργεια στο σώμα και στα κύτταρα.

Ανοσοποιητικό
Δεν μπορείτε να γυμναστείτε εάν είστε άρρωστοι. Και αν η λειτουργία του ανοσοποιητικού σας πέσει, θέτει έναν οργανισμό ευάλωτο σε αρρώστιες και εξωγενείς μικροβιακές επιθέσεις. Τα λίπη ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για έναν πολύ καλό λόγο. Οποτεδήποτε μια τοξίνη απελευθερώνεται στο σώμα σας, είτε από ενδογενή (νόσο) είτε από εξωγενή παράγοντα (μικρόβια κλπ), το σώμα αραιώνει αυτές τις τοξίνες χρησιμοποιώντας λιπώδη ιστό. Στη συνέχεια, τα κατάλοιπα των τοξινών απομακρύνονται από τον οργανισμό με την ούρηση, εκκρίσεις ή με άλλες μορφές. Με άλλα λόγια, το λίπος απομακρύνει τα κακά πράγματα από το σώμα σας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί οι άνθρωποι σε φάση "μοντέρνας" δίαιτας (τα εισαγωγικά είναι ειρωνικά, υπονοώντας δίαιτες που περιλαμβάνουν ολοκληρωτική εξάλειψη όλων των πηγών λίπους) είναι συχνά άρρωστοι, χλωμοί και αδύναμοι, ενώ κάποιοι υπέρβαροι άνθρωποι φαίνονται πάντα υγιείς!

Ορμόνες
Σε μια πρόσφατη μελέτη*, ερευνητές εξέτασαν τις συγκεντρώσεις στο αίμα της ελεύθερης τεστοστερόνης και της αυξητικής ορμόνης (GH). Οι έρευνες είχαν σαν πρωταρχικό ενδιαφέρον για ποιες αναβολικές ορμόνες είναι πιο ευαίσθητες στην διατροφική πρόσληψη τόσο σε αθλούμενους όσο και σε άτομα που δεν αθλούνταν καθόλου.
Αυτό που βρήκαν ήταν πολύ περίεργο: Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, μια υψηλότερη πρόσληψη λίπους και χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα αναβολικών ορμονών, τόσο σε άτομα που δεν ασκούνταν όσο και σε άτομα έκαναν ένα είδος προπόνησης με βάρη. Κατά τη διάρκεια μιας έντονης άσκησης ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόσληψη λίπους αύξησε τα επίπεδα αναβολικών ορμονών (τεστοστερόνης και αυξητικής ορμόνης) στα προπονημένα άτομα. Με άλλα λόγια, τα λίπη βοηθούν στην βέλτιστη λειτουργία των ορμονών, που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν αν θέλουμε να χτίσουμε μυς και να κάψουμε λίπος. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ενισχύουν ακόμα πιο πολύ τους λόγους για την πρόσληψη υγιών λιπών στη διατροφή μας.

Zούμε σε μια χώρα όπου το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα ψάρια, το τυρί, οι ξηροί καρποί βρίσκονται σε αφθονία και σε πολύ ανώτερη ποιότητα από ότι σε άλλες χώρες. Εκμεταλλευτείτε τον πλούτο της ελληνικής γης και προσθέστε στο διαίτολόγιό σας όλους αυτούς τους διατροφικούς θησαυρούς και να είστε σίγουροι ότι το σώμα σας θα σας ανταμείψει!

*Sallinen, J. et al: Relationship between diet and serum anabolic hormone re

http://ensomati.gr/

 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Διατροφή με υδατάνθρακες: Έτσι χάνουν λίπος οι bodybuilders
  • 5 τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα
  • Διατροφή για αρθρίτιδα: Ποιες 6 τροφές να αποφεύγετε
  • Η συμβολή του μαγνήσιου στην άσκηση
  • Τι συμβαίνει στην καρδιά αν τρώτε ένα αυγό κάθε μέρα
  • Από αυτά τα λάθη δεν χάνετε το λίπος στην κοιλιά
loading...

GIF ISO FINAL 1