mobadv

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΓΩΝΩΝ του πρωταθλητή bodybuilding Ιωάννη Αναγνώστου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Εάν κάποιος σας πει ότι η δίαιτα δεν είναι το πιο σημαντικό τμήμα της προετοιμασίας σας για έναν αγώνα, τότε ή σας λέει ψέμματα ή δεν έχει ιδέα από αγώνες bodybuilding. Και η προπόνηση, βέβαια, είναι σημαντική αλλά όχι τόσο ώστε να κερδίσετε τον αγώνα. Το κλειδί για τη νίκη είναι η δίαιτα. Δείτε το όλο θέμα με τον εξής τρόπο: Ενώ θα κάνετε δίαιτα, είναι αδύνατον να αυξήσετε τα μεγάλα ποσοστά του όγκου σας. Μπορεί βέβαια να μπορέσετε να πάρετε ένα ή δυο κιλά, αλλά αυτό είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον. Λοιπόν, τι άλλο σας μένει; Σίγουρα όχι το μαύρισμα, το ποζάρισμα ή το μαγιό που θα φορέσετε. Αυτά δεν έκαναν κανένα να χάσει τον αγώνα όταν η απόφαση είχε φτάσει στους δυο αθλητές. Ας μη γελιόμαστε, το κλειδί για να κερδίζετε αγώνες, εφόσον βέβαια έχετε ένα καλό σώμα και αρκετό όγκο, είναι η δίαιτα!

Ξέρω πολλούς ανθρώπους που αφού έχασαν σε κάποιον αγώνα επειδή είχαν πολυ λίπος, άρχισαν να διαμαρτύρονται λέγοντας: "Μα αυτός δεν ήταν αγώνας για να δοΰμε ποιος είχε κάνει την πιο αυστηρή δίαιτα"! Και αυτοί είναι οι ίδιοι που σε κάθε αγώνα εμφανίζονται με περιττό πάχος. Φοβούνται να χάσουν λίγο όγκο κι έτσι καταλήγουν να εμφανίζονται "φουσκωμένοι" και χωρίς γράμμωση. Κάπου ξέχασαν το στόχο τους και νομίζουν ότι είναι προετοιμασμένοι, παρά το γεγονός ότι ο καθρέφτης τους δείχνει το αντίθετο. Το γεγονός είναι ότι οι αγώνες bodybuilding δεν είναι μόνο δίαιτα, αλλά αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση όταν ένας αθλητής θέλει να διεκδικήσει την πρώτη θέση.

 

Έχω παρακολουθήσει πολλούς αγώνες που οι κριτές επιβραβεύουν αυτούς που έχουν γραμμωμένο σώμα με ευδιάκριτους, σκληρούς μυς, που όμως αυτό τό σώμα δεν είναι πλήρες και όχι άλλους που έχουν μεν ένα πλήρες σώμα, αλλά έχουν λίπος και όχι ευδιάκριτους μυς. Κι εγώ πιστεύω ότι οι κριτές έχουν δίκιο. Μπορεί να έχεις το καλύτερο σώμα του κόσμου, με τέλειες αναλογίες, αλλά εάν δεν το δείξεις με τέτοιο τρόπο που να αναδεικνύεται η φυσική του τελειότητα, τότε κάποιος άλλος με μικρή μέση και καλούς κοιλιακούς θα σας νικά σε κάθε αγώνα που ερχόσαστε αντιμέτωποι. Κι αυτό θα συμβαίνει επειδή έκανε σωστή δίαιτα και έχει αναδείξει τα θετικά του σημεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι αγώνες κερδίζονται όταν καταφέρνετε να κρύβετε τα αδύνατα σημεία σας και ταυτόχρονα αναδεικνύετε τα δυνατά μέρη του σώματος σας και ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό με επιτυχία, είναι η σωστή δίαιτα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η δίαιτα είναι μια δύσκολη υπόθεση, Θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψην σας ότι ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος μπορεί να σας δώσει τη δίαιτα που ταιριάζει καλύτερα στο σώμα σας.

 

 

Είμαι οπαδός της δίαιτας που ονομάζω "δίαιτα κύκλων". Αυτή η μέθοδος είναι η καλύτερη για να διατηρείτε το σώμα σας σε συνεχή εγρήγορση και να έχετε διαρκώς αποτελέσματα.

Εάν στο παρελθόν έχετε κάνει δίαιτα για αγώνες και αλλάξατε τμήματα της, τότε καταλαβαίνετε τι εννοώ, επειδή οι αλλαγές που κάνατε σίγουρα έφεραν αποτελέσματα. Η δίαιτα κύκλων μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές και να σας παρέχει πολλές εναλλακτικές λύσεις για να επιτύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε εντός του διαθέσιμου χρόνου που έχετε.Μπορεί να περιλαμβάνει τη χρονική αλλαγή μακροπρόθεσμων κύκλων, την αλλαγή του είδους των τροφών, ή την αλλαγή των θερμίδων, ή την αλλαγή των ποσοτήτων πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους που τρώτε σε καθημερινή βάση. Σας προτείνω να δοκιμάσετε όλους αυτούς τους κύκλους αλλαγών ώστε να διαπιστώσετε σε τι ακριβώς αντιδρά καλύτερα το σώμα σας.

Πρώτα μπορείτε να κάνετε μια δίαιτα διάρκειας 10-18 εβδομάδων. Ελπίζω να μην έχετε έρθει σε τόσο άσκημη φυσίκή κατάσταση ώστε να χρειάζεστε δίαιτα

μεγαλύτερης διάρκειας. Ακόμη, και οι 18 εβδομάδες θεωρείται μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, ας υποθέσουμε ότι χρειάζεστε δίαιτα 12 εβδομάδων.

Χρησιμοποιώντας την αρχή του κύκλου,χωρίζετε αυτό το διάστημα σε τέσσερις περιόδους, τριών εβδομάδων. Οι πρώτες τρεις εβδομάδες7 (πρώτη περίοδος) θα είναι

αφιερωμένες στον καθαρισμό της διατροφής σας από τις τροφές που τρώγατε και που δεν έχουν ποιοτικά διατροφικά στοιχεία. Για παράδειγμα: Εάν μέχρι τώρα

τρώγατε παγωτά και γλυκίσματα μαζί με πολλά αμυλώδη προϊόντα, θα τα αφαιρέσετε αμέσως απ τη διατροφή σας κάι θα τα αντικαταστήσετε με καλές τροφές που περιέχουν μεν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων -που όμως είναι -ποιοτικές θερμίδες. Πολλοί άνθρωποι συχνά προσθέτουν μια επιπλέον περίοδο,τριών εβδομάδων γιά να "καθαρίσουν" τον οργανισμό τους πριν αρχίσουν την κανονική περίοδο των 12 εβδομάδων, ώστε να χρησιμοποιήσουν και τις 12 εβδομάδες για αδυνάτισμα.

 

Πάντως το καθάρισμα θα πρέπει να γίνέΐ οπωσδήποτε. Εάν το κάνετε 15 εβδομάδες πριν την ημέρα του αγώνα μπορείτε να σπάτε τη δίαιτα σας μια ημέρα κάθε εβδομάδα γιά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της κανονικής σας δίαιτας. Η μέθοδος που θά ακολουθήσετε εξαρτάται από τη δύναμη της θέλησης σας και πόσο κάλα γνωρίζετε τον εαυτό σας. Μόλις θα έχετε αφαιρέσει τις άχρηστες τροφές από τη διατροφή σας, τότε είστε έτοιμοι για να προχωρήσετε στη δεύτερη φάση της περιόδου των 12 εβδομαδων,ώστε να χάσετε ακόμη περισσότερο λίπος.

 

Αυτή η εντατικοποίηση σημαίνει ελαφρά μείωση των θερμίδων σας η την αλλαγή της αναλογίας πρωτεϊνών/υδατανθράκων/λίπους" στην καθημερινή σας διατροφή. Η οποιαδήποτε μικρή αλλαγή, θα πρέπει Vα αρκεί για να δημιουργήσει αλλαγές στην εμφάνιση της διάπλασης σας. Οι αλλαγές, θα πρέπει να γίνονται σταδιακά.

Όταν στις δέκα εβδομάδες πριν τον αγώνα τρώτε μόνο ψάρι και μπρόκολα, όχι μόνο δεν θα μπορέσετε να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, αλλά και θα περιοριστούν κατά πολύ οι δυνατότητες που έχετε να αλλάζετε το σώμα σας. Σ'αυτό τό ξαφνικό σοκ -ενώ δηλαδή τρώγατε τα πάντα και τώρα τρώτε μόνο ψάρι mε μπρόκολά,το σώμα σας θα αντιδράσει αρχική με την απώλεια μεγάλης ποσότητας βάρους, μετά όμως, επιβραδύνει τη διαδικασία απώλειας και παρεμποδίζει οποιαδήποτε αλλαγή στην τέταρτη περίπου εβδομάδα πριν την ημέρα του αγώνα. Σίγουρα θα πρέπει να πειραματιστείτε για να ανακαλύψετε τις ανάγκες σας -τι θα πρέπει να προσθέσετε η να αφαιρέσετε- ώστε να αδυνατίζετε κάθε εβδομάδα. Απλά, μην "κόψετε" αμέσως τα πάντα ώστε να έχετε πάντα τη δυνατότητα της σταδιακής αλλαγής.Μην ξεχνάτε ότι εάν "κόψετε" τα πάντα από την αρχή, δεν θα σας μείνει τίποτα για να αφαιρέσετε αργότερα.

 

Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν με αλλαγή των ποσοτήτων υδατανθράκων ή πρωτεϊνών που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση. Αυτός "είναι και ο πιο έξυπνος τρόπος για να κάνετε αυτές τις αλλαγές. Εάν τρώτε μοσχαρίσιο κρέας και μαύρο κρέας πουλερικών για λήψη πρωτεϊνών, αλλάξτε σε λευκό κρέας πουλερικών. Ή, μην τρώτε λευκές πατάτες, ψωμί και λευκό ρύζι και αρχίστε να τρώτε γλυκοπατάτες, καφέ ρύζι, περισσότερα λαχανικά και υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης,η πρόσθεση λίπους και η αφαίρεση υδατανθράκων, είτε σε φάσεις, είτε περιοδικά,σε μια εβδομάδα, αποδίδει καλά αποτελέσματα για μερικούς ανθρώπους πού έχουν πολύ σωματικό λίπος την περίοδο έκτος αγώνων ή που έχουν αργό ρυθμό μεταβολισμού. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει οτι θά πρέπει να τρώτε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες λίπους που θα σας κανόυν νά αισθάνεστε άρρωστος ή που θα σας δίνουν τόση ενέργεια που δε θα μπορείτε νά την καταναλώσετε στη διάκειά μιας ημερας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να λαμβάνετε τόσο λίπος ώστε να αντικαθιστά τους υδατάνθρακες.Αφού, λοιπόν το λίπος περιέχει εννέα θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ υδατάνθρακες μόνο 4.5 θερμίδες, τότε το λίπος περιέχει τη διπλή ενέργεία απ' ότι οι υδατάνθρακες.

 

 

Οι κύκλοι στη δίαιτα σας, σημαίνει ότι θα πρέπει να προγραμματίσετε τις αλλαγές σάς πολύ πριν τις εφάρμόσετε.Θα πρέπει να δώσέτε χρόνο στο σώμα σας να σας

στείλει τα μηνύματα του ώστε να μπορέσετε να κανετε τις απαιτούμενες αλλαγές και να επιλέξετε αυτό πόυ αποδίδει αποτελέσματα.Έάν το σώμα σας δέν αντιδρά σε μια μέθοδο, επιλέξτε κάποια άλλη. Μπορείτε ακόμη κάι να αλλάζετε καθημερινά τις περιεχόμενες στη δίαιτα σας,τροφές.

Η αλλαγή των μακροδιατροφικών στοιχείων, όπως η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες και το λίπος, είναι κάτι αρκετά δύσκολο, επειδή απαιτούνται γνώσεις και εμπειρία για να διαπιστώσετε τον τρόπο που αντιδρά Το σώμα σας σε ορισμένες τροφές ή συνδιασμό μακροδιατροφικών στοιχείων. Εδώ, η εμπειρία συνίσταται στην ικανότητα να μπορείς να αναγνωρίσεις τα μηνύματα του σώματος σου και να έχεις τη γνώση να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές με βάση αυτά τα μηνύματα.

 

Για παράδειγμα, εάν λαμβάνατε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και μικρές ποσότητες υδατανθράκων (κυρίως από λαχάνικά) ,με ημερήσια πηγή το άμυλο και μετά από πέντε ημέρες αυτού του προγράμματος είστε "επίπεδος" και δεν μπορείτε να επιτύχετε πρήξιμο, τότε καταλαβαίνετε οτι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα αποθέματα γλυκογόνου. Εκείνη την ημέρα θα πρέπει να λάβετε μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, κατόπιν να μειώσετε σε μέση ποσότητα και τέλος να μειώσετε και πάλι σε λίγους υδατάνθρακες. Ποτέ μην ακολουθείτε μια μέθοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν δεν λαμβάνετε τα μακροδιατροφικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σας, τότε σίγουρα θα διαπιστώσετε ότι σε μερικές εβδομάδες οι μυς σας θα έχουν ελαττωθεί. Αυτή η απώλεια μπορεί να μην είναι αμέσως εμφανης αλλά κάποια στιγμή θα την παρατηρήσετε προς μεγάλη σας απογοήτευση! Αναθέστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε, να σάς λέει Καθημερινά ή κάθε δύο ημέρες πώς είναι το σώμα σας. Χρειάζεστε οπωσδήποτε την αντικειμενική γνώμη κάποιου άλλου. Ακούστε τις

διαπιστώσεις αυτου του άλλου και πράξτε ανάλογα.

 

Μπορείτε να επιλέξετε τρεις διαφορετικές αναλογίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, εάν θέλετε να αλλάζετε τα επίπεδα των μακροδιατροφικών στοιχείων πού λαμβάνετε κάθε μέρα ή κάθε δύο ημέρες. Σας προτείνω να ακολουθήσετε τη μέθοδο διαπίστωσης των ποσοτήτων τουγλύκογόνου που αποθηκεύει το σωμα σας και σε ποσο χρονο καταναλωνουν οι μυς αυτο το γλυκογονο.Τογλυκογόνο ειναι αυτο που σας δινει πρηξιμο και σας κανει να αισθανεστε γεμάτος.Οταν θα διαπιστώσετε την μειωση αυτων των αποθεμάτων και υπολογισετε τον χρονο που χρειαζεται να γινει αυτη η μειωαη,τοτε θα ξερετε για ποσο διαστημα θα μπορειτε να παραμεινετε σε μια διαιτα με μειωμενη ποσότητα υδατανθράκων.

 

Απλά, να θυμάστε ότι πάντα θα πρέπει να αντικαθίστανται αυτοί οι υδατάνθρακες με αρκετό λίπος, ώστε να έχετε την απαραίτητη ενέργεια. Οι μέρες που κάναμε δίαιτα με μηδέν υδατάνθρακες (π.χ. μόνο ψάρι και νερό), είναι πια στο μακρινό παρελθόν. Η δίαιτα σας θα πρέπει να περιέχει πάντα μερικά πράσινα λαχανικά (εκτός από αρακά και φασολάκια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε άμυλο). Ποτέ μην τα αφαιρείτε τελείως. Αλλά εκείνες τις ημέρες που τρώτε μόνο λαχανικά σαν πηγή υδατανθράκων, θα πρέπει να τρώτε και λίπος. Το λίπος, όμως, θα πρέπει να προέρχεται από πηγές όπως αβοκάντο, αμύγδαλα, καρύδια, φυστικοβούτυρο, βούτυρο από αμύγδαλα, λιναρέλαιο, ηλιέλαιο και πολύ λίγες φορές από κρόκο αυγού και σπανιότερα από μοσχαρίσιο κρέας. Θα εκπλαγείτε κι εσείς οι ίδιοι από το πόσο διάστημα μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργεια σας κάνοντας μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες και μεγάλη ποσότητα λίπους. Εσείς μπορεί να μην προσέξετε ότι αλλάξατε τις αναλογίες στη διατροφή σας, αλλά το σώμα σας θα αντιδράσει δραστικά.

 

Προτείνω τον παραπάνω τρόπο δίαιτας, σαν καλύτερο απ όλους τους άλλους. Αλλάζοντας τις μακροδιατροφικές ομάδες (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη), είναι η καλύτερη μέθοδος για τη διατήρηση της υγείας σας, για να διατηρείτε σε εγρήγορση το σώμα σας και για να επιφέρετε τις περισσότερες αλλαγές. Μπορείτε μάλιστα, να χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο συνεχώς και ούτε που θα αισθανθείτε ότι κάνετε δίαιτα. Οι παρακάτω είναι τρεις πολύ αποτελεσματικοί συνδιασμοί:

• Υψηλή ποσότητα πρωτείνης (50%), μέση ποσότητα υδατανθράκων (30%), χαμηλή ποσότητα λίπους (20%).

• Υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης (50%), χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων (20%), μέση ποσότητα λίπους (30%).

• Μέση ποσότητα πρωτεΐνης (35%), υψηλή ποσότητα υδατανθράκων (50%), χαμηλή ποσότητα λίπους (15%).

Προσωπικά, θα χρησιμοποιούσα τις παρακάτω αναλογίες, με συνεχή αλλαγή για τις δύο τελευταίες εβδομάδες:

• Υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης (50%), ίχνη υδατανθράκων (10%), υψηλή ποσότητα λίπους (40%).

 

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες της κυκλικής δίαιτας για προετοιμασία αγώνων είναι και οι πιο σημαντικές. Σ' αυτή την περίοδο σας συμβουλεύω να μην προσπαθήσετε να χάσετε το λίπος που δεν έχετε χάσει μέχρι τώρα, λόγω λανθασμένης προετοιμασίας. Όμως, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη περίοδος που μπορείτε να διορθώσετε ορισμένα πράγματα και να αδυνατίσετε όσο γίνεται περισσότερο. Tic δυόμισυ τελευταίες εβδομάδες θα πρέπει να τις θεωρήσετε σαν την περίοδο για μυϊκή σκληρότητα και μυϊκό διαχωρισμό. Τότε η μείωση του νερού είναι το πιο σημαντικό για την παρουσία σας στη σκηνή την ημέρα του αγώνα.

Όλα αυτά τα χρόνια έχω δει πολλούς bodybuilders που νόμισαν ότι ήταν πολύ καλοί, όμως εμφανίστηκαν στη σκηνή σαν να απήχαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες από την κορυφαία τους σωματική κατάσταση. Αυτό δεν θα πρέπει να συμβεί! Σίγουρα το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θέλετε, είναι να οπισθοδρομήσετε στην προετοιμασία σας.

 

Στις περιπτώσεις που η εμφάνιση κάποιου χειροτερεύει την τελευταία εβδομάδα, τότε νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε πανικό ή στο ότι κάποιος σας "λέει" ότι δεν έχετε αρκετή μάζα και ότι φαίνεστε πολύ επίπεδος. Ίσως αυτός που σας λέει αυτά τα πράγματα να είναι ο ίδιος ο προπονητής σας, αλλά εγώ σας λέω ότι την εβδομάδα πριν τον αγώνα θα πρέπει να δείχνετε επίπεδος! Αυτήν την περίοδο χάνετε όλο το νερό που είναι κάτω απ' το δέρμα σας και αρχίζετε να εμφανίζεται η σκληρότητα σας. Όμως, χάνετε επίσης και κάποια ποσότητα των αποθηκευμάτων γλυκογόνου στους μυς σας, με αποτέλεσμα να μη δείχνουν ότι είναι τόσο γεμάτοι. Εάν, όμως, είστε επίπεδος και ταυτόχρονα οι μυς σας είναι μαλακοί, τότε κάτι δεν πάει καλά. Η τελευταία εβδομάδα είναι μια πραγματικά μαγική περίοδος που μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και συμβαίνουν οι περισσότερες αλλαγές.

 

Στο επόμενο, δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου, θα εξετάσουμε μερικά "κόλπα" που μπορούμε να κάνουμε κατά την τελευταία εβδομάδα της προετοιμασίας μας για έναν αγώνα. Είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζετε και να σχεδιάζετε πολύ προσεκτικά το πρόγραμμα σας. Αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον δέκα εβδομάδες δίαιτας πριν να σκεφτείτε για τις πραγματικές μικρορυθμίσεις του σώματος σας. Κάντε αυστηρή δίαιτα και χάστε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος. Μη φοβηθείτε να αποχωρήσετε από τον αγώνα που σχεδιάζατε να λάβετε μέρος εάν την ημέρα του αγώνα δεν έχετε φτάσει σε άριστη φυσική κατάσταση. Αυτό που θα σας πω τώρα θα σας εκπλήξει, αλλά είναι απόλυτα αληθινό: Ο κόσμος δεν θυμάται ποτέ ποιος ήταν καλός σε έναν αγώνα, θυμάται, όμως πάντα, αυτούς που δεν ήταν καλοί. Οι κριτές είναι πολύ καλοί στο να θυμούνται τη φυσική κατάσταση ενός bodybuilder από αγώνα σε αγώνα και όσο κι αν δεν το θέλουμε, πολύ συχνά σχηματίζουν τη γνώμη τους από το πώς δείχνει κάποιος ή κάποια στην πλειοψηφία των αγώνων που έλαβαν μέρος, θα είναι καλό, λοιπόν, να σας βλέπουν σε αγώνες μόνο εάν είστε σε άριστη φυσική κατάσταση.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Διατροφή με υδατάνθρακες: Έτσι χάνουν λίπος οι bodybuilders
  • 5 τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα
  • Διατροφή για αρθρίτιδα: Ποιες 6 τροφές να αποφεύγετε
  • Απεβίωσε ο σπουδαίος bodybuilder Φώτης Τόμπρας από την Αργολίδα
  • Η συμβολή του μαγνήσιου στην άσκηση
  • O θηριώδης Kai Greene βάζει τέλος στα σενάρια επιστροφής του στο bodybuilding
loading...

GIF ISO FINAL 1