Τι πρέπει να έχει το ψυγείο μιας bodybuilder;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το VICE μπήκε στη κουζίνα και αποκαλύπτει τα διατροφικά μυστικά μιας επιτυχημένης αθλήτριας...

Το πολυδιάστατο ηλεκτρονικό περιοδικό επισκέφθηκε την Τερέζα Παντέλα, άνοιξε το ψυγείο της και συζήτησε μαζί της για την καθημερινή διατροφή και το (υγιεινό) φαγητό.

H Τερέζα Παντέλα είναι αθλήτρια της σωματικής διάπλασης με ελληνοπορτογαλέζικη καταγωγή και ξεκίνησε να διαγωνίζεται το 2012, σε αγώνες της IFBB στην κατηγορία Body Fitness. Μάλιστα, μετρά αρκετές πρωτιές σε πανελλήνιους αγώνες της IFBB ενώ πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις στο Diamond Cup και στο Arnold Classic.. 

fitland fridges champions body image 1444373674 size 1000

Απολαύστε τον διάλογο:

VICE: Τι «ιδιοτροπίες» έχει, διατροφικά, το bodybuilding;
Τερέζα Παντέλα: Σίγουρα, η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό στη διατροφή μας. Όμως, η διατροφή ενός/μίας bodybuilder αλλάζει ανά 2-3 μήνες, ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει - όγκο, γράμμωση, εμφάνιση για αγώνα. Οπότε, φροντίζεις να έχεις την κατάλληλη ισορροπία στο διατροφικό σου πρόγραμμα. Εγώ, που κάνω αγωνιστικό bodybuilding, έχω πολύ στερητικό πρόγραμμα πριν από τους αγώνες. Μειώνω πολύ τους υδατάνθρακες όσο πλησιάζει ο αγώνας και όσους παίρνω είναι κυρίως μέσα από τις γλυκοπατάτες, τη βρώμη και το ρύζι (basmati και jasmin). Επίσης, επιλέγω καθαρές πηγές πρωτεΐνης, όπως ασπράδια αυγών και στήθος κοτόπουλου. Ακόμη, είναι πολύ βασικό να μαγειρεύεις υγιεινά, αποφεύγοντας το τηγάνισμα κατά κύριο λόγο.

Ποια είναι τα must τρόφιμα που υπάρχουν στο ψυγείο σου;
Τα πάντα από λαχανικά (μπρόκολο, μανιτάρια, μαρούλι, λάχανο, αγγούρι, ντομάτα, αρακάς, καλαμπόκι, φασολάκια), κοτόπουλο, ρύζι, ψάρι, άπαχο μοσχάρι και πάρα πολλά φρούτα (μήλα, γκρέιπφρουτ, ρόδια, πορτοκάλια). Το πιο σημαντικό όμως είναι το νερό. Ένας αθλητής πρέπει να πίνει 5 λίτρα νερό την ημέρα -με χαμηλή περιεκτικότητα σε χλώριο- για να καθαρίζει ο οργανισμός του και για να απορροφώνται οι πρωτεΐνες.

Ποιες τροφές απαγορεύονται να τρως;
Ό,τι συγκαταλέγεται στο junk food, για παράδειγμα πίτσες ή σουβλάκια, αλλά κυρίως οι σάλτσες, τα τηγανητά, τα πατατάκια, οι σοκολάτες, τα βούτυρα και, γενικά, τα τυποποιημένα προϊόντα.

Το λιγότερο κακό φαγητό, το οποίο τρως κάπου και κάπου, ποιο είναι;
Μία φορά την εβδομάδα, συνήθως την Κυριακή, κάνω cheat day. Προτιμώ κάποιο burger, με καθαρό/καλό μπιφτέκι όμως. Ή μακαρονάδες, ακόμα και πίτσες, που επιλέγω εγώ όμως τα υλικά. Προσαρμόζω δηλαδή το «junk food» για να το κάνω όσο πιο υγιεινό και πρωτεϊνούχο γίνεται. Δηλαδή, μπορεί να πάρω μία πίτσα με ζύμη ολικής άλεσης, μοτσαρέλα, γαλοπούλα, κοτόπουλο, πιπεριά, μανιτάρια - ξέρεις τέτοια υλικά.

fitland fridges champions body image 1444374150 size 1000

Ποια τα στάνταρ συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνεις;
Γενικά, είναι απολύτως απαραίτητα τα αμινοξέα, διότι αυτά χάνονται και καταπονούνται από την προπόνηση. Δηλαδή, στοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος αλλά και οι βιταμίνες (A, C, D, E) είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση του οργανισμού. Γενικά, ό,τι καταναλώνεις πρέπει να το συμπληρώνεις. Η γλουταμίνη είναι, επίσης, ένα βασικό αμινοξύ. Σε ό,τι αφορά το «viral» θέμα της πρωτεΐνης, το ακριβές συμπλήρωμα που θα πάρεις εξαρτάται από τη διατροφή που κάνεις. Δηλαδή, υπάρχουν συμπληρώματα πρωτεΐνης με διαφορετική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ανάλογα την ποσότητα των υδατανθράκων που παίρνεις από το φαγητό -μικρή ή μεγάλη- επιλέγεις την κατάλληλη πρωτεΐνη. Επίσης, καλό είναι να υπάρχει και κάποιο συμπλήρωμα για τα οστά και την καταπόνηση των αρθρώσεων.

Τι αναγκάζεσαι να τρως, αλλά το σιχαίνεσαι;
Μια κουακερόπιτα που φτιάχνω από ασπράδια αυγών -μπορεί και 30 στο σύνολο- και λίγη βρώμη. Είναι, όμως, σούπερ πρωτεϊνούχο γεύμα. Αυτό, πάντως, που ειλικρινά έχω σιχαθεί είναι το ψάρι και ειδικά ο μπακαλιάρος, επειδή πριν 3 χρόνια, έτρωγα για 3 μήνες σερί ανά 2 ώρες μόνο αυτό. Οπότε, γενικά έχω αποκτήσει μια απέχθεια για τα ψάρια και, πλέον, τρώω μόνο σολωμό. Με πιάνει αυτή η ίδια «αηδία» και με το κοτόπουλο πού και πού.

Έχεις κάποιο αγαπημένο φαγητό που, αναγκαστικά, το στερείσαι επειδή δεν πρέπει να το φας;
Όχι, όπως το εννοείς. Απλά, στην περίοδο της γράμμωσης-προετοιμασίας για τους αγώνες, επειδή πηγαίνω το πρωί γυμναστήριο δεν τρώω πρωινό. Μου λείπει αυτό το γεύμα της ημέρας, διότι στο πρωινό μπορείς να βάλεις τροφές όπως το μέλι. Εμένα, το αγαπημένο μου πρωινό ήταν ρυζογκοφρέτα με μέλι, φυστικοβούτυρο και μπανάνα. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, το γλυκό της ημέρας.

Γενικά, το πιο ζόρικο κομμάτι της διατροφής ποιο είναι;
Το μαγείρεμα, η προετοιμασία. Μαγειρεύω δύο φορές την εβδομάδα για τέσσερις ώρες σερί κάθε φορά. Δεν γίνεται αλλιώς.

12003423 1640044806273022 5192985047103763938 n

Πηγή: www.vice.com
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαΐδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Σαρακοστή και νηστεία: Τι τρώτε και τι όχι!
  • Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε
  • Οι 6 υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου φέτος την άνοιξη
  • Αμύγδαλα vs Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία!
  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
loading...